Експерти про контроль західної зброї: Нелегальний продаж сьогодні неможливий

Втім, не секрет, що росіяни вже захопили десятки Stinger і Javelin.

facebook.com/anatoliikurtiev

Чим ближче до сенатських виборів в США, тим гучніше і частіше лунають заяви з-за океану щодо більш ретельного аудиту наданої Україні військової допомоги. 

«КП в Україні» розпитала військових експертів, хто і як контролює логістику військової допомоги і чи так вже просто продати на тіньовому ринку зброї той же ПЗРК Javelin чи РСЗВ Himars. 

Відстежують кожну кулю

Західна військова допомога, яка надходить в Україну, контролюється, і досить серйозно. Таку відповідь «КП в Україні» почула від усіх опитаних експертів.

Все озброєння, яке ми отримуємо від партнерів, постачається логістичними лініями, які налагоджені ними ж. Жодної самодіяльності!

- Все озброєння, яке ми отримуємо від партнерів, постачається логістичними лініями, які налагоджені ними ж. Жодної самодіяльності! У Європі є декілька логістичних центрів, які в оперативному режимі постачають і відслідковують, куди і яке озброєння йде, - каже в коментарі «КП в Україні» директор розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих. 

Зокрема, ще наприкінці квітня був створений Міжнародний координаційний центр допомоги, який працює на американській базі в Штутгарті. Його основна мета – розробка логістичних операцій по оперативному постачанню зброї для ЗСУ.

- У переобладнаному конференц-залі - розміром трохи більше за шкільну баскетбольну залу - понад сотня військовослужбовців із 30 різних країн планують, розписують та відстежують майже кожну західну кулю, яка прямує до України… Їхнє завдання - доставити артилерію, танки, винищувачі, боєприпаси та засоби допомоги, такі як каски, із самого серця Європи на поле бою в Донбасі. У цьому їм допомагає невеличка група українських зв’язкових офіцерів, які теж перебувають у кімнаті та в телефонному режимі працюють із військовими на лінії фронту, - так описувало роботу МКЦД авторитетне американське видання Foreign Policу.

В кишеню Himars не засунеш

У той же час експерти допускають, що «зникнути» на війні може протитанкова чи стрілецька зброя, а от великі одиниці озброєння бережуть як зіницю ока. До того ж не варто забувати про фактор блокади морських портів російськими окупантами та закритий авіапростір над Україною.

«Зникнути» на війні може протитанкова чи стрілецька зброя, а от великі одиниці озброєння бережуть як зіницю ока

- Почнімо з того, що під час всіх воєн були прецеденти розкрадання зброї. І, наприклад, ходять легенди, як на початку безконтрольних 90-х зі складів української армії нелегально розпродавалася зброя. Тому заяви пані Спартц мають певне історичне підґрунтя, але вони не мають нічого спільного із реальністю. 

Сьогодні технічно нелегально продати зброю нереально: «небо» і морські порти закриті, автівки ретельно перевіряються, - каже військовий історик Роман Пономаренко. – Одна справа - перевезти через кордон один чи декілька Stinger і Javelin, а інша справа - РСЗВ Himars чи гаубіцу М-777. До того ж вся зброя, яка нам надається, - пронумерована. І якщо, умовно в Сирії чи Ірані, «випливе» американський Stinger, то буде не складно визначити, чи ця протитанкова зброя була саме з «української партії».

За словами Валерія Рябих, США, які контролюють переважну частину ринків у світі, мають всі можливості для того, щоб відстежити появу якихось нових партій зброї. Відповідно, якби десь в недружніх країнах з’явилась американська зброя, то вони б швидко дізнались про цей факт.

Контрабанда під обстріли «Градами»?

Чи може та ж Росія отримати західну зброю, яка надається Україні для відбиття військової агресії РФ? Так, може. Але виключно у вигляді трофеїв на полі бою.

- Не секрет, що росіяни вже захопили десятки Stinger і Javelin. І після цього можуть будь-як ними розпорядитись, - відзначає Роман Пономаренко.

А от свідомий продаж західної зброї окупантам експерти виключають і пояснюють чому.

Щоб вся західна зброя доходила на фронт, зацікавлені всі: і військові, адже від цього залежить їхнє життя та здоров’я, і влада, яка зацікавлена в якнайшвидшому закінченні війни

- Зараз вже не відносно спокійні 2014-2015 роки, коли процвітала контрабанда на лінії розмежування і через КПК провозилися різні товари. Сьогодні йдуть активні бойові дії. Яка може бути контрабанда, коли стріляють «Гради» та артилерія! Виключено! – заявляє політолог Володимир Фесенко. – В тому, щоб вся західна зброя доходила на фронт, зацікавлені всі: військові, які боронять країну, адже від цього залежить їхнє життя та здоров’я, і влада, яка зацікавлена в якнайшвидшому закінченні війни. 

І чим більше буде зброї на фронті, тим швидшою може бути наша перемога. Тому українська сторона також зацікавлена, щоб все, що нам надається у вигляді військової допомоги, отримували бійці на передовій.

Тим часом

Вашингтон впевнений в Україні щодо аудиту зброї

Американський уряд контролює і впевнений, що надана Україні зброя потрапляє в потрібні руки, нелегального обігу зброї нема. Про це на нещодавньому онлайн-брифінгу заявила заступниця держсекретаря США з питань контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Деніс Дженкінс.

- Сполучені Штати дуже серйозно ставляться до нашої відповідальності щодо захисту оборонних технологій американського походження, а також запобіганню витоку їх у чужі руки чи незаконному розповсюдженню, - сказала Дженкінс і додала, що США активно співпрацюють з Україною, «щоб забезпечити контроль над допомогою навіть в умовах складного конфлікту, який ми бачимо, а також середовища, в якому вона діє».

Будь-яке переміщення озброєння як в Україну, так і з України (для ремонту) дуже уважно відстежується і контролюється як Україною, так і міжнародними партнерами

- Американська сторона упевнена в тому, що український уряд приділяє належну увагу охороні та обліку оборонного обладнання, наданого США, - резюмувала Деніс Дженкінс.

Про ретельний аудит отриманої військової допомоги заявив і радник міністра оборони Юрій Сак.

- Будь-яке переміщення озброєння як в Україну, так і з України (коли таке переміщення необхідне для ремонту) дуже уважно відстежується і контролюється як Україною, так і міжнародними партнерами. Інформація про те, що Україна стає великим центром контрабанди зброї, не відповідає дійсності, – цитує слова Юрія Сака видання Financial Time.