Актор мюзиклу "Вечори на хуторі біля Диканьки" Мажуга помер у віці 92 років

Останню роль у кіно артист зіграв у 2007 році у фільмі "Здрастуйте Вам!".

lesyatheatre.com.ua

Легендарний український актор Юрій Мажуга, відомий за мюзиклом "Вечори на хуторі біля Диканьки" та фільмом "Козаки йдуть", помер на 93-му році життя. Що спричинило смерть артиста - не повідомляється. Про це йдеться у соцмережах Київського національного драматичного театру ім. Лесі України у Facebook.

- Трагічна звістка: сьогодні пішов з життя Юрій Миколайович Мажуга… Майже 70 років свого життя актор віддав Театру імені Лесі Українки, де зіграв понад 90 яскравих незабутніх ролей у здебільшого легендарних для Києва виставах – «104 сторінки про любов», «Хтось повинен…», «Добряки», «Ревізор»…
«Рицар ансамблевого театру» – так назвав Юрія Миколайовича художній керівник М.Ю Резнікович. Віримо, актори не помирають, вони продовжують жити у стінах рідного театру, серцях глядачів і пам’яті колег та учнів, - сказано у пості.

Юрій Мажуга практично все своє життя присвятив театру. З 1953 року був актором трупи театру Лесі Українки, де зіграв понад 80 вистав. Серед них: "Ромео та Джульєтта", "Історія Іркутська", "Лихо з розуму", "Гравець", "Вогонь бажань". У 1956 році отримав першу роль у кіно - зоотехніка Василя Захаровича Мороза у фільмі "Коли співають солов'ї". Найбільшу популярність Мажузі принесли ролі "Народжена революцією", "Козаки йдуть" та у мюзиклі "Вечори на хуторі біля Диканьки". Останню роль у кіно артист зіграв у 2007 році у фільмі "Здрастуйте Вам!"

З 1966-го викладав в інституті ім. Карпенка Карого (нині Київський національний університет ім. Карпенка Карого. - Авт.), був членом-кореспондентом Національної академії мистецтв України (1997-2002). Мажуга - дворазовий лауреат Національної театральної премії "Київська пектораль".

Артист двічі був одружений: перший раз - з колегою Таїсією Литвиненко, а пізніше - з педагогом по класу  фортепіано Мариною Мажугою. У пари є син - український оператор Олексій Мажуга.