Як заробити на монетах про війну в Україні

Нумізмати розкрили деякі тонкощі колекціонування.

whitehousegiftshop.com

Сувенірний магазин Білого дому випустив колекційну монету на честь захисників острова Зміїний. Коштує вона 100 доларів, замовити можна вже наразі, хоча відправка її почнеться з 30 вересня. До України та країн НАТО доставка безкоштовна.

А кількома тижнями раніше, на сотий день вторгнення Росії до України, відзначився Ватикан, який випустив срібну монету-медаль, присвячену українським біженцям. Важить вона 23 грами і коштує 50 євро.

І, нарешті, Центробанк Естонії випустив 2 євро, присвячені Україні та свободі. На них, як символ ніжності, зображено дівчину з птахом у руці. Дизайн розробила українська біженка Дарія Титова, нині учениця Естонської академії мистецтв. Вартість монети – 18 євро.

Найцікавіша – медаль Ватикану

Якщо залишити осторонь естетичну та символічну складові випуску пам'ятних монет, то при такій їхній кількості кладно зрозуміти, яка з них у майбутньому цінуватиметься у колекціонерів, а яка – ні.

Як кажуть нумізмати, випуск монет, присвячених війні в іншій державі, – велика рідкість. Виняток становить банківське карбування, ну, наприклад, острови Ніуе. Тут нумізматику, як і філателію, поставлено на рейки бізнесу. Тому монети можуть бути навіть із чистого срібла, невеликого тиражу, але колекціонерам їх можна продати хіба що за ціною дорогоцінного металу.

- Якщо говорити про американську монету, присвячену острову Зміїний, то вона, безумовно, гарна. Але випущена приватною компанією, а не монетним двором США. Що має велике значення для колекціонерів, – пояснює «КП в Україні» наш постійний коментатор київський нумізмат Олексій Ч. – Тому якоїсь привабливості з погляду заробити на ній у майбутньому немає. Це, по суті, срібний виріб.

Компанія, яка випустила цю монету, молода. Тираж не вказано. Важко щось припускати щодо подальших перспектив.

- А ось монета-медаль Ватикану – це цікаво. Там уже випущено 3 тисячі екземплярів, і ще, можливо, докарбують приблизно таку саму кількість. Що загалом небагато як для тиражу. Але держава Ватикан сама по собі невелика, і такий тираж для неї просто величезний, – міркує наш експерт.

Нині за монету просять 50 євро – це розумна ціна. Але у потенціалі, запевняє експерт, її вартість точно ставатиме вищою.

- Тираж естонської монети 2 євро – 40 тисяч. Це теж не дуже великий тираж, можливо, ще докарбують. Що погіршує ситуацію з привабливості інвестування. У монети знижується унікальність, – розмірковує Олексій. – Проте монетні двори орієнтуються на попит. Згадайте нашу історію з марками, присвяченими острову Зміїний. Їх мільйон - а цінуються. Попит багато що вирішує.

Нацбанк України також готує сюрприз

Національний банк України також розпочав роботу над створенням першої пам'ятної монети, присвяченої героїчному опору російським загарбникам.

- Але питання у тому, що саме випустять. Можна продовжити серію 10-гривенних монет, яку розпочали ще кілька років тому, присвячену ЗСУ, аеропорту тощо. Якщо так, то там тиражі спочатку йшли по мільйону, тому що вони можуть ходити у побуті та є засобом платежу, – каже нумізмат.

Якщо ж, за словами нашого співрозмовника, випустять сувенірну монету номіналом у дві чи п'ять гривень у пластиковій капсулі, для колекціонерів такий варіант є кращим.

У будь-якому випадку, робить висновок експерт, тема війни на монетах зросла у попиті. Раніше монети, присвячені ЗСУ та викарбувані тиражем у 30 тисяч, роками не змінювалися в ціні, але нині до них з'явився певний інтерес.