Верещук: На Луганщині залишилося до 12 тисяч людей, які відмовилися евакуюватися

Міністр зазначила, що росіяни зараз забирають людей до "фільтраційних таборів".

President.gov.ua

Більшості жителів Луганської області вдалося евакуюватись на підконтрольні Україні території, але близько 12 тисяч людей їхати відмовилися. Про це повідомив в ефірі всеукраїнського телемарафону міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

- Якщо ви говорите про Лисичанськ, то там залишилося 10-12 тисяч людей. Більшості вдалося евакуюватися, вони мали можливість евакуюватися. Там залишилися люди, які з певних причин, я зараз не даватиму оцінок, вирішили залишитися. І те, що зараз із ними відбувається, на жаль, це той сумний наслідок, коли люди не чули і не слухали владу, коли ми говорили та влаштовували їм можливості для евакуації, - заявила Верещук.

За її словами, доля мешканців Луганщини, що залишилися, зараз важка, оскільки російські військові змушують їх пройти так звані "фільтраційні табори".

- Чи воювали родичі, чи у ТрО, чи татуювання є, чи ще щось, чи навіть відео, чи пост у Facebook, щоб близько нагадувало про українську позицію, - уточнила міністр.

З початку вторгнення Росії в Україну на Луганщині відбувалися бої. У червні росіянам вдалося повністю окупувати Сєвєродонецьк, а на початку липня ЗСУ залишили Лисичанськ. За словами голови Луганської ОДА Сергія Гайдая, територію області на 100% не окуповано. За його словами, зараз тривають бої на околицях Луганщини, в яких противник продовжує зазнавати втрат.