Бондаренко: Вихід Новинського з Ради може бути першим кроком до поділу списку депутатів і списку Forbes

На думку експерта, у рішенні Новинського не варто шукати підводного каміння.

Заява політика та бізнесмена Вадима Новинського про складання повноважень народного депутата може бути першим кроком до поділу в Україні списку депутатів і списку Forbes. Так прокоментував рішення нардепа політолог Кость Бондаренко.

На його думку, у рішенні Новинського не варто шукати підводного каміння, оскільки той ще до війни заявляв про роздуми над виходом з політики, а також що не має наміру емігрувати, а навпаки, бажає зосередитися над розвитком гуманітарних і соціальних проектів, бізнесу та активності на церковній ниві.

«Очевидно, що в умовах війни, коли його округ став одним із епіцентрів бойових дій, про складання мандату не могло бути й мови. Наразі округ під окупацією, значна частина виборців залишила Маріуполь. У цій ситуації відсутній останній моральний аспект – борг перед виборцями Новинський виконав до кінця», – вважає він.

При цьому, на думку Бондаренка, відмова Новинського від мандату окреслила нову тенденцію в українській політиці: «Швидше за все, представники українського великого бізнесу надалі втратять інтерес до парламентської діяльності. Можна прогнозувати, що у найближчому майбутньому ми станемо свідками процесів, за яких відбудеться чітке розмежування списку депутатів та списку Forbes», - пише він.

Зазначимо, Вадим Новинський був обраний народним депутатом у 2019 році за 57-м округом, який повністю знаходиться у межах окупованого наразі Маріуполя. 6 червня він опублікував заяву про складання з себе повноважень народного депутата та наміри зосередитися на розвитку гуманітарних проектів й розвитку економіки України.