На Конференції у Лугано ухвалили план відновлення України до 2032 року

У Лугано (Швейцарія) ухвалили підсумкову декларацію Конференції з питань відновлення України: що вона передабачає.

REUTERS

У Лугано (Швейцарія) ухвалили підсумкову декларацію Конференції з питань відновлення України. Проєкт передбачає виділення 750 млрд доларів та складається з трьох частин – гуманітарної допомоги у короткостроковій перспективі, відновлення об'єктів інфраструктури у середньостроковій (2023-2025) та програми економічних реформ і модернізації, розрахованої на період до 2032 року.

- Тут, у Лугано, ми запустили процес відновлення України на міжнародному рівні та встановили принципи, які лежать в основі відновлення. Це має дати народові України надію та впевненість у тому, що вони не самотні, тому що стале відновлення України потребує відродження, стійкості й оновлених інституцій, придатних для майбутнього, -  заявив президент Швейцарської Конфедерації та голова Федерального департаменту закордонних справ Ігнаціо Кассіс. 

Як повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, усі учасники Конференції підтримали створення координаційної платформи між українським урядом та всіма двосторонніми та багатосторонніми партнерами, організаціями й міжнародними фінансовими організаціями для підготовки та реалізації Плану.

Декларація містить ключові принципи, які визначають критерії та методи відновлення: