На Зміїному острові підняли прапор України після чотирьох місяців окупації (оновлено)

Росіяни захватили острів у перший день війни. 30 червня армія РФ втекла звідти.

ЗСУ (архівне)

Військову операцію на Зміїному острові завершили, там вже встановили український прапор. Про це на брифінгу повідомила начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

- Прапор України на острові Зміїний вже встановлено. Військова операція завершена. Наразі ця територія знову повернута під юрисдикцію України, - заявила вона.

Пізніше Гуменюк пояснила, що прапор доставили на острів гелікоптером, його пізніше встановлять військові. Інформацію про підняття прапору слід сприймати фігурально.

- На острів ніхто не висаджувався. То хто його встановлюватиме, встромлятиме, підійматиме? І ніхто не буде ризикувати людьми заради фото для ЗМІ, - заявила Гуменюк у коментарі CNN.

Острів розташований уздовж основних морських шляхів до Одеси та портів, що прилягають до неї. Російська армія його захопила в перший день війни. Останній місяць ЗСУ методично били по позиціях росіян на Зміїному. 30 червня міністерство оборони Росії оголосило про виведення своїх військ з острова Зміїний у якості "жеста доброї воли". Насправді ж українська армія вибила їх з острова.