Інакше дистанційка: 18 вимог до укриттів у школах

В Міносвіти та Департаменті муніципальної безпеки КМДА розповіли про вимоги до шкіл, у яких з 1 вересня розпочнеться очна форма навчання.

Chris McGrath/Getty Images

Кабінет міністрів рекомендує розпочати навчальний рік у школах з 1 вересня. Але свої двері для школярів зможуть відкрити лише ті навчальні заклади, які пройдуть фільтри з безпеки .

«КП в Україні» звернулася за детальною інформацію щодо критеріїв перевірок навчальних закладів, зокрема укриттів, на предмет безпеки до Міністерства освіти та КМДА.

1. Скільки шкіл в Україні станом на 1 липня проінспектовані і зможуть розпочати 1 вересня очне навчання?

Попередню відповідь на це питання в Міністерстві обіцяють оприлюднити 5 липня.

- За дорученням прем’єр-міністра України в областях створено комісії, які перевіряють наявність і стан будь-яких укриттів у закладах освіти. Першу узагальнену інформацію щодо виконання поставлених завдань із показниками результатів проведеної роботи буде надано областями до Міністерства освіти і науки до 05 липня 2022 року. У подальшому така інформація буде надаватися щодекади, - повідомили на запит «КП в Україні» в прес-службі Міністерства освіти та науки.

2. За ким останнє слово, чи зможе школа 1 вересня прийняти учнів на навчання?

Як повідомили «КП в Україні» в Міносвіти, «впровадження освітнього процесу в приміщеннях закладів освіти за очною (денною) формою відбуватиметься за погодженням з обласними та Київською міською військовими адміністраціями».

3. Які вимоги висуваються до шкільних укриттів?

Згідно з чинним законодавством до таких укриттів висувається 18 (!) вимог. Про це повідомили в Департаменті муніципальної безпеки КМДА.

Ось ці вимоги:

4. Якщо у школі немає укриття, то хто має його знайти? Це прерогатива директора школи чи когось іншого?

Згідно з отриманим роз’ясненням Міністерства освіти, «визначення захисних споруд, розташованих у безпосередній близькості до місця знаходження закладів освіти, щодо можливості організації в них укриття» - це прерогатива обласних військових адміністрацій і КМДА спільно із територіальними органами ДСНС.

Також цим держорганам доручено допомогти школам:

5. Чи організують на початку року для школярів тренування щодо евакуації зі школи в укриття?

Так, такі навчання будуть. Їх проведуть працівники ДСНС. Також зі школярами проведуть бесіди щодо питань уникнення враження мінами та вибухонебезпечними предметами, а також правил безпечної поведінки в надзвичайних ситуаціях. Відповідні рекомендації команда Міносвіти напрацювала ще в березні цього року.