Зеленський - про голову СБУ Баканова: Якби я захотів його звільнити, вже звільнив би

Президент прокоментував інформацію ЗМІ на брифінгу із Майєю Санду.

President.gov.ua

Володимир Зеленський прокоментував інформацію ЗМІ про бажання звільнити голову СБУ Івана Баканова. Президент України заявив, що якби хотів цього, то вже зробив би.

- Що стосується керівника Служби безпеки України: по-перше, якби я захотів його звільнити, я вже його звільнив би, а по-друге, у нас відбувається інспекція всіх правоохоронних органів наразі. Саме через те, що 24 лютого відбулося повномасштабне вторгнення РФ на нашу землю, - заявив він, відповідаючи на запитання журналістів на брифінгу з президентом Молдови Майєю Санду у Києві.

Глава держави зазначив, що деякі представники тих чи інших правоохоронних органів кудись поділися, замість того щоб бути на місці та захищати свою державу і народ.

- З різних причин. Усі ці причини – я їжджу областями і сам слухаю доповіді особисто. І тому зміна керівництва будь-якого правоохоронного органу, наголошую, будь-якого залежить тільки від цього. Чим я й займаюся, – сказав він.

Зеленський додав, що повністю підтримує реформу СБУ. Він нагадав, що закон щодо реформи проголосований у першому читанні, "щоправда, це було до війни".

– Війна вносить корективи. Ми продовжуватимемо (реформу. - Авт.) на шляху до ЄС. Але я ще раз наголошую: ми проводимо реформи для себе, а не для Європейського Союзу. Реформ багато, планів багато. Думаю, навіть війна не зупинить нас від важливих кроків, – заявив президент.

23 червня Politico із посиланням на власні джерела повідомило, що Володимир Зеленський хоче відправити у відставку Івана Баканова, бо російським військам вдалося закріпитися у Херсоні. Американське видання послалося на чотирьох близьких до президента чиновників та одного західного дипломата, який консультував Київ щодо реформи СБУ.

У відеозверненні за підсумками 31 березня Володимир Зеленський повідомив, що колишнього начальника головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова та екс-начальника УСБУ в Херсонській області Сергія Криворучка позбавлено генеральських звань. Він назвав їх зрадниками.

Іван Баканов у травні 2019 року був призначений президентом першим заступником голови СБУ, згодом став тимчасовим виконувачем обов'язків голови. 29 серпня 2019 року парламент призначив його керівником Служби безпеки України.