Українські полярники показали рідкісні перламутрові хмари в Антарктиді

Таку красу побачили над станцією "Академік Вернадський".

facebook.com/AntarcticCenter

Українські полярники сфотографували унікальне явище над станцією " Академік Вернадський " - перламутрові хмари. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Як пояснила метеоролог Анжеліка Ганчук, таке явище формується на великій для хмар висоті - приблизно 15-30 км.

- Коли тут, біля землі, повітряний потік зустрічає перешкоду у вигляді гір, утворюється хвиля, що на підвітряному боці гори сприяє виносу вологи від землі на великі висоти, в позбавлену інших хмар стратосферу. Там за низьких температур і великих швидкостях вітру волога може існувати лише у вигляді дрібних крапельок переохолодженої води та кристаликів льоду, - розповіла вона.

Власне завдяки цьому виникає перламутрова краса таких хмар. Під час заходу сонця світло відбивається від цих кристаликів у хмарах таким чином, що виникає оптичний ефект іризації. Він якраз і розфарбовує хмари у різні кольори.

Раніше полярники з антарктичної станції "Академік Вернадський" поділилися новим смішним відео про життя пінгвінів. На кадрах видно, як група пінгвінів збирається пірнати в океан, щоб здобути їжу, але в останній момент один з них передумав.