ПАРЕ: MH17 над Донбасом був збитий російським «Буком»

До таких висновків комісія прийшла після детального вивчення всіх фактів.

REUTERS

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) 23 червня визнала резолюцією, що малайзійський Boeing 777 рейсу MH17 у 2014 році був збитий російською ракетою. Про це йде мова у заяві заява ПАРЄ.

 - На основі доказів, наданих своєму доповідачеві українською та нідерландською владою, ПАРЕ вважає «найбільш переконливим сценарій» те, що рейс MH17 був збитий над Україною у 2014 році ракетою «Бук», наданою військовим частинам, що контролюється Російською Федерацією, - йдеться у заяві асамблеї.  

 Крі того, Асамблея заявила, що вражена "дезінформацією", яку поширюють російські органи влади щодо збиття цього літака.

- Замість надання достовірної інформації компетентним слідчим органам, російська влада поширює дезінформацію, у тому числі послідовні суперечливі версії подій, покликані створити плутанину, - наголосили вони.

Так, згідно розвідувальним даним з відкритих джерел, опублікованих в численних звітах, російська влада навіть пішла так далеко, що «подала маніпулятивні радарні, супутникові та інші дані, щоб приховати правду».

У ПАРЄ уточнили, що вони вивчали також версії про те, що український винищувач СУ 25 або МіГ 29 збив рейс MH17, або що в цьому винна українська ракета "Бук", випущена з території, яку контролює Київ. Але вони були "ретельно спростовані".

Асамблея в черговий раз закликала Росію "сумлінно співпрацювати з розслідуваннями, включаючи надання належних супутникових і радіолокаційних даних про збиття, і офіційно вибачитися перед родичами жертв MH 17 за біль і страждання, спричинені дезінформацією".

Останнє судове засідання щодо загибелі рейсу "Малайзійських авіаліній", збитого у небі над Донбасом у липні 2014 року, напередодні завершилося у Нідерландах. 

Історія питання

У липні 2014 року літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий у небі над Донбасом. Загинули 298 людей. Розслідування авіакатастрофи вела Міжнародна слідча група, до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії