Екс-меру Києва Черновецькому повідомили про підозру через заклики визнати "Д/ЛНР"

Колишньому градоначальнику столиці загрожує за пост у Фейсбуці до 5 років ув'язнення.

file.liga.net

Прокуратура повідомила про підозру колишнього міського голови Києва Леоніда Черновецького, який публічно закликав визнати тимчасово окуповані території України так званими "Донецькою та Луганською народними республіками". Про це повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора.

- Наступного дня після початку військової агресії РФ проти України екс-мер столиці на власній сторінці в соціальній мережі «Facebook» розмістив публікацію про можливість і навіть необхідність визнання кордонів терористичних організацій – незаконних утворень «Донецька народна республіка» та «Луганська народна республіка», – повідомили у прокуратурі.

Як зазначили у відомстві, результати лінгвістичної експертизи показали, що публікація Черновецького містить публічні заклики щодо зміни меж території та державного кордону України.

За цим фактом екс-меру столиці вручили підозру за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу "Зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України". Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 3-х до 5-ти років із конфіскацією майна або без такої.

Йдеться про Леоніда Черновецького, який обіймав посаду мера Києва з 2006 по 2012 рік. В Україні проти нього вже ведеться кримінальна справа. У 2017 році йому повідомили про підозру у кримінальній справі за фактом незаконного будівництва вертолітного майданчика на Парковій дорозі у Києві. Тоді суд дав дозвіл на арешт, але політика немає на батьківщині. Черновецький мешкає за кордоном. За даними ЗМІ, він перебуває в Ізраїлі.