На одному дереві по шість сортів: подружжя з Житомира не покинули сад навіть під час війни

Свій город Тетяна та Віталій Ліневич називають лабораторією.

zhitomir.info

Українські «мічуринці» Тетяна та Віталій Ліневич із Житомира вирощують на невеликій присадибній ділянці райські сади. З одного дерева сім'я одержує від 2 до 6 сортів плодів. Щоб підвищити врожайність, Ліневичі використовують кожен клаптик землі. Свою присадибну ділянку подружжя називають «лабораторією для експериментів» і кажуть, що город годує сім'ю цілий рік.

Віталій розповів «КП в Україні», як він разом із дружиною організував « інтенсивний сад » і що там зростає.

Як виростити фундук на дереві

- Віталію, що росте у вашому саду?

- У нас є традиційні для наших країв яблуні, груші, сливи, вишні, черешні, так і незвичайні. Бувало, і до 8 сортів із одного дерева виходило. Але що особливо подобається мені – то це фундук на дереві.

- Як вам вдалося його виростити – це ж чагарник?

- Я беру саджанець ведмежого горіха (це єдине дерево в сімействі ліщини, до неї належить і фундук. - Авт.), вирощую, а потім прищеплюю до нього саджанці фундука. Іноді – до 5-7 сортів на одному дереві. Так він краще запилюється та плодоносить.

Крім того, красиво, коли на одному дереві росте різнокольорове листя - і зелене, і червоне. Кущовий фундук мені не подобається: виглядає неакуратно, постійно пускає нову поросль і займає велику площу. Інша річ, коли він на дереві. Але за ним важливо стежити у перші рік-два, щоби конкуренти не забили.

Фахівці можуть не повірити, але за кращих часів ми могли зібрати до 40 літрів чистих горіхів. І зараз із задоволенням зриваємо або трусимо горіхи і щоранку з кавою по 10 штук з'їдаємо.

- Які ще дерева у вас є?

- Сливи у Житомирі трохи проблемні: на Поліссі їх складно вирощувати.

Дуже добре прищеплюється алича, вона сама непогано запилюється. У нас її кілька видів - і зелена, і жовта, і синя, і велика, і ще більша - і все на одному дереві.

З цікавих дерев є азіміна, або бананове дерево. Воно зростає у Північній Америці, а його плоди виглядають як маленькі бананчики. Але там є свої особливості - це дерево не дуже добре приживається, проте я намагаюся прищепити якомога більше, а потім завдяки вітру йде запилення цих дерев. В Америці азиміну запилює якась мушка, а наша бджола не сприйнятлива до запаху цього дерева – доводиться робити все вручну. Але воно того варте: плоди у нього цікаві, солодкі.

Є у нас черешня «Регіна» – німецький сорт із великими ягодами, їй років 12-14. Щоб вона давала хороший урожай, прищепив до цього дерева близько 8 видів різних черешень.

Кизили важко прищеплюються, але я їх черенкую, вже освоїв цю технологію. Його ягоди мають цілющі властивості.

З інжиром поралися років 8-10 і, чесно кажучи, вже набридло: дуже вибаглива культура. А ось персики того стоять, якщо доглядати їх.

«Овочеве свавілля» зі свого городу

- Ви продаєте ваші овочі та фрукти?

– Ні, вирощуємо для власного вживання. На ринку нічого не купуємо з того, що можемо виростити самі. Все їмо зі свого городу: намагаємося вести здоровий спосіб життя.

- А що готуєте з урожаю?

- У нас є фірмова страва «Овочеве беззаконня». Я беру велику сковороду, ставлю на вогонь і кладу все, що в мене росте - картоплю, баклажан, кабачок, перчик, цибулька небагато. Зібрав овочі з грядки, помив, порізав і на сковорідку. Можна додати трохи солі.

Сік ми робимо хіба томатний. А так або солимо те, що вирощуємо або заморожуємо. Взимку готуємо смузі. Наш виноград дуже класний у заморозку. Коли приймаємо гостей, дістаємо якийсь гарний напій та закуску. Найкраща закуска – не лимончик, а виноград із морозильника.

Ну і ласощі для дітей та онуків – цукати з вишні, черешні, кабачка, гарбуза, яблука, груші.

- Корисна страва виходить.

- Звісно! Свого часу я забрав тестя із села. Щойно з'являвся врожай, він виходив з дому, брав свою милицю і йшов смикати ягоди – ожину, малинку, полуничку, жимолість, виноград, якого в нас багато. Іноді щось нове виросте - і раптом зникає. Хто з'їв? Дід з'їв! Думаю, ягоди та фрукти зі свого городу продовжували йому якісний термін життя: він тихо пішов у 83 роки.

- Розкажіть про вашу ділянку.

- Жимолість уже дозріла. Вона дає довгі сині ягідки. Вже тиждень із задоволенням їх їмо прямо з куща. Жимолість можна вживати із цукром, сметаною, а можна зробити джем. Я п'ю смузі, а онуки із задоволенням їдять ягоди.

Скоро піде суниця та полуниця. А ще у нас є кущі гуми (росте традиційно у Східній Азії. – Авт.) – червоні довгасті ягоди, корисні, як обліпиха. Ось тільки обліпиху нікого не примусиш їсти - треба думати, що з неї приготувати. А гумі - це солодка ягідка, причому практично без кісточки: кісточка - як ниточка, її можна ковтати.

– Як ви організували ваш «інтенсивний сад»?

- Я беру дубовий сухостій, нарізаю дошки метр на три приблизно – і отримую 18 грядок. Все, що можна виростити, там є і огірочки, і помідори, і баклажани, і морква.

- А що ви використовуєте як добрива?

– На добриво йдуть усі відходи нашого садівництва: у нас є подрібнювач, і це екологічно. Компостні купи розміщуємо в дубовому сухості. Збираємо всю органіку - гілочки, листя (крім помідорного та виноградного: вони переносять інфекції), недоїдену їжу. Ми сміття майже не вивозимо, хіба що скло та пластик.

Інформації про сад вистачить на кілька дисертацій

- Як давно ви захопилися садівництвом?

- Я почав цим займатись слідом за дружиною, коли вже вийшов на пенсію, років 12 тому. У нашій сімейній справі я лише помічник, а дружина головна. Вона дуже прискіплива – щодня записує, яка погода була, що вона садила, як обробляла, що обрізала тощо. У нас накопичилося багато інформації! Коли я спілкувався з аграрниками з нашого університету, вони сказали, що її вистачить на кілька дисертацій.

- Чи багато часу у вас йде на садівництво?

- Ми постійно або в саду, або консультуємо когось телефоном, оцінюємо ділянки, рекомендуємо, що посадити в залежності від матеріального становища та переваг людини. Адже саджанці дорогі, інструмент потрібен хороший, та й технології змінюються.

- Консультуєте телефоном? У вас є учні?

- Буває, до нас приходять жителі Житомира, приїжджають люди із Києва та Вінниці. Ми працюємо вдома у саду, допомагаємо рідним, близьким, сусідам.

- Ви вчилися на аграрника?

- Ні, я закінчував громадянський виш, працював на виробництві. Дружина теж не аграрник, проте ми відвідували Клуб органічного землеробства у нашому місті. Там збираються фанати та дачники, здебільшого люди пенсійного віку.

Крім того, дружина 3 місяці їздила до ботанічного саду імені Гришка у Києві, де проходили семінари. Вона там була найдопитливішим учнем! А ще маємо багато літератури, обміну між собою і є реальна практика. Та й це просто цікаво. Сад – найкращий психолог, тим більше під час війни.

- Війна не завадила вашим планам?

- Війна завадила всьому. Після 24 лютого наш психологічний стан був не дуже добрим. Ми люди похилого віку - мені 64 роки, дружині - 58. Через війну багато хто евакуювався, а сад і город потребують постійного догляду. Як худобу потрібно годувати та напувати, так і рослини потрібно поливати, лікувати, чистити. Наразі виноградні лози за добу виростають на 15-20 см – їх потрібно обрізати. А якщо люди виїхали за кордон, що буде з їхнім садом?

Ми вирішили не залишати свій сад: це наша лабораторія, де ми постійно експериментуємо.