Нацгвардійці, які відбили штурм Гостомеля: Були готові стояти до останнього

Воїнів атакували з неба та землі, але бійці знищували ворога.

tsn.ua

24 лютого, коли розпочався штурм Гостомеля, місцевий аеродром одночасно атакували кілька десятків ворожих вертольотів та сотні десантників. Але посилена рота Нацгвардії не просто стримала прорив російського десанту до Києва, а й завдала загарбникам істотних збитків. Бійці знищили 6 російських гелікоптерів, серед яких була і російська гордість - надсучасний Ка-52. Про це пише ТСН.

35-річний командир підрозділу Нацгвардії Віталій Руденко першого дня нападу Росії командував обороною аеродрому. Військовий, який разом із побратимами отримав орден за мужність, зізнається, що було дуже непросто.

- Я, щиро кажучи, коли побачив усе, думав, що з нас тут зроблять фарш. Ця кількість вертольотів. Я розумів, яке у них озброєння на борту, – зазначає командир.

З 14-го року чоловік воював на сході країни. Вийшов із оточення під Савур-могилою, мав досвід артилерійських дуелей та зіткнень з піхотою, проте таку масовану атаку з неба, каже, бачив уперше.

- Була ударна група в кількості приблизно 10-12 вертольотів Ка-52 та Мі-24, слідом за ними йшла група вертольотів, яка несла на собі десант супротивника, це було десь від 30 до 40 вертольотів, - кажуть бійці.

Під командуванням Руденка посилена рота нацгвардійців героїчно прийняла бій. Воїнів атакували з неба та землі. На аеродромі висаджувався російський десант, але вони не здавалися. Шість російських гелікоптерів бійцям вдалося збити. Уламки двох досі не прибрали.

Збив гелікоптер 25-річний командир зенітно-ракетного взводу Сергій Фалатюк. Його також відзначили держнагородою. Молодший лейтенант каже, коли побачив гелікоптери, миттєво скомандував – вогонь на поразку. І сам схопив "Іглу" – радянський переносний ракетно-зенітний комплекс.

- Я побачив у метрах 500, що на мене летить гелікоптер, я підняв "Іглу". Зробив "накол" і бачу, що вони вже близькі до мене. Коли ціль була вже близько, я не влучив, я її пропустив, розвернувся і стрільнув навздогін - і так збив, – згадує Сергій.

Сергій теж пройшов Донбас, але цей вертоліт – перший на його рахунку. Такий успіх дуже підняв бойовий дух, згадує він, адже росіяни казали, що їхні гелікоптери непробивні.

- Ка-52, як їх описує Москва, це незнищенна річ – "аналогів немає", що він один такий. Але я потрапив до нього, він вибухнув. В інших побратимів радість, що ми його збили. Усі схопили «Ігли». І почали знищувати цілі, – розповідає Сергій.

У бійців закінчувалися боєприпаси, сили були нерівні. Один воїн отримав поранення, ще кілька потрапили у полон. Щоб зберегти життя особовому складу, командир отримав наказ відступати.

- Якби мені команду не дали, ми б стояли до останнього, коли отримав таке завдання, я тричі уточнював... Після того як відійшли на безпечну відстань і за допомогою артилерії завдали вогняної поразки по злітно-посадковій смузі,  її й пошкодили. І цим не дозволили сісти військово-транспортним літакам супротивника, — зазначає командир.

Бої за аеродром тривали ще кілька днів. Командир каже, кожен, хто того дня захищав аеродром – заслуговує на нагороди. Але найкращою для них буде перемога у цій війні.