У МЗС відповіли на умови Росії з розблокування портів

Москва запропонувала супроводжувати судна з українським зерном до Середземного моря в тому разі, якщо Україна розмінує порти.

latifundist.com/

Україна закликає країни, продовольча безпека яких може найбільше постраждати від агресії РФ проти України, використати їхні контакти з Москвою, аби змусити зняти блокаду з українських морських портів та припинити війну. Про це йдеться в повідомленні МЗС України у відповідь на пропозицію РФ супроводжувати судна з українським зерном до Середземного моря в тому разі, якщо Україна розмінує порти.

У відомстві підкреслили, що РФ, напавши на нашу країну, взяла в облогу українські морські порти. Російська армія замінувала частину морської акваторії, постійно здійснює спроби прорвати зі сторони Чорного моря оборону Одеси та інших прибережних міст.

- Росія має негайно розблокувати українські морські порти, припинити обстріли Одеси та інших прибережних міст, відвести свій військово-морський флот на відстань, яка унеможливить напад на торговельні судна, та не створювати перешкод для міжнародної навігації, - повідомили у МЗС.

У відомстві нагадали, що через російську блокаду Україна втратила можливість експортувати сільськогосподарську продукцію морським шляхом. Близько 22 мільйонів тон зерна застрягли в портах і не можуть потрапити до кінцевих споживачів, насамперед в Африці та Азії.

Альтернативні наземні маршрути повністю не вирішать проблеми, оскільки мають низьку пропускну спроможність. Окрім того, Росія краде українське збіжжя на окупованих територіях, аби незаконно його продати в треті країни.

- Дії Росії можуть призвести до світової продовольчої кризи, а в деяких регіонах - навіть до  голоду, - наголосили у МЗС.

На даний час Україна опрацьовує разом з партнерами можливість створення міжнародної місії, зокрема під егідою ООН, яка візьме на себе забезпечення функціонування морських шляхів експорту української сільськогосподарської продукції.

- Ми вітаємо попередню готовність низки країн долучитися до процесу відновлення безпеки в Чорному морі.  Як перший крок Росія має відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові ґарантії про ненапад на порти та комерційні конвої. Україна залишається відданою пошуку шляхів деблокування маршрутів в Чорному та Азовському морях, аби попередити світову продовольчу кризу, - підсумували у МЗС.

Раніше глава МЗС РФ Сергій Лавров сказав, що Росія готова пропустити судна з українським зерном у Середземне море без скасування санкцій, але потрібно розмінувати акваторію моря.

За словами президента України Володимира Зеленського, за час війни російські військовослужбовці вкрали півмільйона тонн зерна на тимчасово окупованих українських землях.