Михайло Баришников: Вашому російському світові, який спалює підручники української мови, не бувати

Всесвітньо відомий танцівник написав відкритого листа Володимиру Путіну.

Петро Баришніков/facebook.com/charitytruerussia

Американський танцівник російського походження Михайло Баришников написав відкритого листа Володимиру Путіну. У ньому балетмейстер відреагував на блокування в РФ сайту проекту «Справжня Росія», який був створений за його участі після вторгнення країни до України.

"Пане президенте,

Ваші дворові з переляку наказали заблокувати наш веб-сайт - веб-сайт Справжньої Росії. Їхній страх зрозумілий. Нам же він надає впевненості у своїй правоті.

Як і раніше, коли у моєму дитинстві ваші тонкошиї попередники мені, сину російського офіцера в Латвії, призначили роль окупанта, вона не прилипла. Я вивчив латиську мову, а з 26 років, назавжди відкинувши ролі, які призначають ваші вчителі, ось уже майже півстоліття проживаю людиною вільного світу! І мене все ще називають росіянином. І російським письменником називають мого друга Бориса Акуніна, і російським економістом – Сергія Гурієва. Такі, як ми, принесли більше честі російському світові, ніж уся ваша неточна високоточна зброя.

Вашому російському світові — світові страху, світові, що спалює підручники української мови, - не бувати, доки є ми, щеплені у дитинстві від цієї чуми. Нашому ж світові бути незважаючи на всі ваші блокування. Ми знаємо, як зберегти цінності нашого російського світу. А ваш світ, якщо не прокинеться, помре від своїх страхів.

Ви знаєте, чого боїтеся. Правильно робите. Ви знаєте, яка зброя б'є точно!"

За даними правозахисного проекту "Роскомсвобода", сайт "Справжньої Росії" заблокували 24 травня за рішенням Генпрокуратури.

Проект «Справжня Росія» створили письменник Борис Акунін, економіст Сергій Гурієв та танцівник Михайло Баришников. За три місяці існування вони зібрали £1 038 130 для допомоги українським біженцям.

Незважаючи на засудження вторгнення до Україну, 74-річний Баришников висловився проти "політичних рішень" щодо російських спортсменів та артистів.

Раніше проти "скасування" російської культури на Каннському кінофестивалі висловилися російський режисер Кирило Серебренніков та його український колега Сергій Лозниця. У той самий час український і російський продюсер Олександр Роднянський заявляв, що російська культура не врятувала Росію від варварства та звірства.

Співзасновник «Справжньої Росії» економіст Сергій Гурієв входить до міжнародної експертної групи Єрмака-Макфола, яка займається посиленням санкцій проти Росії.