У Росії залишилося менше 40% високоточної зброї

За спостереженнями української розвідки, окупанти змінили тактику ракетних ударів.

t.me\Ukraine Now

За три місяці від початку повномасштабного вторгнення Росія значно вичерпала запаси своєї високоточної зброї. Масовані атаки українських об'єктів "з'їли" 60% арсеналу, а за деякими позиціями - і до 70%. Про це 25 травня повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скибицький, повідомляє прес-служба ГУР МО.

- За нашими даними, якщо говорити про високоточну зброю, то використано вже близько 60% запасів. За деякими видами навіть більше - 70%. Є відповідні нормативні вимоги за тим граничним рівнем, який необхідно тримати у військах, і за тими самими "Іскандерами" цей граничний рівень майже настав, - сказав він.

І ця ситуація для РФ загрозлива, тому що Росія не може поповнювати свої запаси так само швидко, як свого часу Радянський Союз.

– У них немає таких потужностей та швидкого виробництва високоточної зброї, – каже він.

За словами Скибицького, цьому заважають і економічні санкції, політичні санкції, які не дозволяють наразі широкомасштабно використовувати компоненти іноземного виробництва.

– Вони змінили тактику застосування такого озброєння. Якщо раніше по об'єкту застосовувалися дві чи чотири ракети, то зараз чітко вибирається об'єкт, ціль, це від 8 до 12 ракет різного формату, - підсумував розвідник.

Одним із доказів нестачі високоточної зброї є те, що для ударів по території України Росія почала використовувати радянські крилаті ракети Х-22, у яких відхилення від цілі може становити десятки та сотні метрів. Вперше це сталося у ніч на понеділок, 9 травня, на Донеччині.

За даними Володимира Зеленського, за три місяці (з 24 лютого по 23 травня) російська армія завдала по Україні 1 тисячу 474 ракетні удари, застосувавши 2 тисячі 275 різних ракет.