Зеленський: Україна поверне усі території. Питання в тому, з яким президентом РФ домовлятимемося

За словами президента України, поновлення переговорів стане можливим після того, як РФ виявить бажання перейти від війни до дипломатії.

кадр з facebook.com/watch/live/?ref=notif&v=402647981752867¬if_id=1653402663934033¬if_t=live_video_explicit

Україна у нинішній війні боротиметься до останнього та поверне всі свої території. Про це  заявив президент Володимир Зеленський під час Української сніданкової дискусії у Давосі.

- Коли Україна каже, що боротиметься і поверне всі свої території – це означає лише одне: що вона боротиметься і поверне всі свої території. Це нічого іншого не означає. Це питання і незалежності, і суверенітету. Ця стадія кривавої війни може перейти в дипломатичний формат переговорів у тому чи іншому вигляді за участю президентів РФ та України, двох або плюс наших стратегічних партнерів, – зазначив президент під час виступу в онлайн-форматі.

За його словами, переговори будуть можливі, коли Росія «покаже можливість та бажання перейти від кривавої війни до дипломатії».

- Якщо вона (РФ. – Ред.) продемонструє хоч щось, відведення військ до позицій 24-го числа. Я не бачу зацікавленості. Не бачу предметних речей. Спершу було відчуття, що можна почати говорити. Поки що я цього не бачу, – сказав Зеленський.

Він додав, що терміни закінчення війни Росії проти України залежать від кількох речей. До них належить і бажання різних сторін, зокрема об'єднаного Заходу, щодо фінансової міцності та озброєння України. Президент також закликав Захід не боятися.

– Воювати у цій гібридній війні по-різному, не своїми людьми. І це залежить від бажання Російської Федерації. Ця війна у будь-якому разі закінчиться. І ми розуміємо, що є військова частина війни. І після військової частини у будь-якого – я впевнений – буде мирний процес, і буде стіл переговорів, і буде мир, – наголосив Зеленський.

При цьому він зазначив, що залишається питання, з ким саме домовлятиметься Україна. Точніше, з яким президентом РФ.

- І це також залежить від уже чинного президента Росії. На сьогоднішній день, як на мене, чинний президент Російської Федерації не усвідомлює, що відбувається. Мені здається, що він живе у своєму інформаційному світі, не розуміючи, що Україна не піде на поступки. Ми боремося на своїй землі, і не проти когось, це війна України  за – за себе, землю, свободу, майбутнє. Нам нікуди йти з цієї землі, немає можливості, немає й бажання, – наголосив президент.

Він додав, що дипломатичний шлях із чинною владою Росії можливий після того, як вона «усвідомить всю реальність». Чи буде пізно для таких переговорів – залежить від багатьох речей, можливостей та бажань українського суспільства.

Зеленський також зазначив, що Заходу необхідно бути більш об'єднаними та «знати, що Україна є частиною їхнього світу».

- Росія штовхала Україну до НАТО. А потім, коли почала війну в нашій країні, штовхнула в НАТО Фінляндію та Швецію... Якщо ми говоримо про єдність, то маємо говорити про єдність у всьому, наданні зброї, наданні права на вступ до ЄС. Що ми зараз бачимо? Хіба є єдність у ЄС?.. Ми дійшли до шостого пакету санкцій, що передбачає повне ембарго на російську нафту, єдності у прийнятті рішення немає. Угорщину щось не влаштовує. У нас люди вмирають, а вони кажуть про нафту. Фінляндія та Швеція вирішили вступити до НАТО, знову ми бачимо, що комусь не підходить, - наголосив Зеленський.

Відповідь РФ щодо переговорів

У МЗС Росії назвали слова Зеленського "неконструктивними".

- Заява Зеленського про готовність повернутися до переговорів лише у разі повернення російських військ на позиції 24 лютого не можна назвати конструктивною, - сказав заступник глави МЗС РФ Андрій Руденко.

Напередодні у Давосі виступив мільярдер Джордж Сорос. Він наголосив, що війна в Україні може стати початком третьої світової. А також закликав зупинити Путіна.