Російські окупанти пішли у наступ на Донбасі та взяли Світлодарськ

У МВС пояснили, що відступ - не "зрада", але прогнозують "важкий місяць".

facebook.com\Генштаб ВСУ

Збройні сили України були змушені залишити Світлодарськ Донецької області через наступ російських окупантів. Однак не слід кричати про "зраду" - це зроблено, щоб уникнути великих втрат. Про це повідомляє 24 травня радник голови Міністерства внутрішніх справ Віктор Андрусів.

За його словами, українські військові відступають із населених пунктів, щоб уникнути оточення або великої кількості втрат. Саме такими міркуваннями керувався Генштаб, залишаючи Світлодарськ.

- Наша армія реалізує маневрену оборону. Це означає, що ми не тримаємось за конкретні населені пункти, а прагнемо завдавати ворогові максимальних втрат зі збереженням наших сил, - пояснив він.

За словами Андрусіва, це означає, що іноді доводиться відступати від рубежів, які не мають стратегічного характеру, щоб уникнути оточення або значних втрат.

- Жодної зради в цьому немає. Саме такий відступ стався вчора зі Світлодарська та Миронівського. Також можливо ще кілька відступів для вирівнювання фронту. Теж без зради, – констатував Андрусів.

Водночас ще один радник міністра внутрішніх справ, Вадим Денисенко, заявив, що, на його думку, попереду в України дуже важкий місяць битви за Донбас.

- Незважаючи на всі наші досягнення перших трьох місяців, наразі попереду, можливо, одна з найскладніших фаз цієї війни. Звичайно, активна фаза не може тривати дуже довго, але деякий проміжок часу ще буде активною фазою. Потім залежно від того, якими будуть результати цієї великої битви за Донбас, можна буде говорити, куди ми рухатимемося далі. Попереду справді дуже важкий місяць битви за Донбас, - сказав він в ефірі всеукраїнського телемарафону.

Денисенко додав, що війна переходить у затяжну фазу, а російські окупанти «воюватимуть розумніше, ніж робили це спочатку»:

- Наразі вони кидають усі сили, які у них тільки є, на те, щоб на відносно вузькій лінії фронту спробувати оточити наші війська на Луганщині та пробувати рухатися на Донеччині. Поки що ми відбиваємося, - додав він.

За словами радника голови МВС, російські окупанти намагаються відволікати увагу від Донбасу, сковувати та розосереджувати українські підрозділи у Сумській, Чернігівській та Київській областях, бо «у Білорусі почалися маневри, туди перекидають "Іскандери».

Згідно з вечірнім зведенням Генштабу ЗСУ за 24 травня, противник активізував наступ на Донбасі по всій лінії фронту. На донецькому напрямку росіяни продовжують активні наступальні дії, намагаються прорвати оборону українських військ і вийти на адміністративні кордони Луганської області.

На цьому ж напрямку окупанти завдали авіаційних ударів по об'єктах цивільної інфраструктури у Краматорську, Лимані та Слов'янську.

На лиманском напрямі противник активізував ведення бойових дій. За підтримки артилерії та авіації вороги наступають у напрямі Лиману.

На сєвєродонецькому напрямку за підтримки вогню артилерії росіяни наступають у напрямку Сєвєродонецька, бойові дії продовжуються.

На Бахмутському напрямку противник наступає у районах населених пунктів Липове та Білогорівка.

На авдіївському, курахівському, новопавлівському та запорізькому напрямках окупанти завдавали ударів штурмовою та армійською авіацією. Водночас армія РФ не припиняє мінометні та артилерійські обстріли позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах Авдіївки, Пісків та Мар'їнки.

Президент Володимир Зеленський напередодні заявив, що наразі у російських окупантів у двадцять разів більше техніки на Донбасі, і ЗСУ потрібна потужна зброя. Глава держави також сказав, що росіяни влаштували «бійню» на Донбасі та найближчі тижні війни будуть складними.