Що таке Quad

Що таке Quad

У 2007 році чотири країни – Австралія, Індія, США та Японія – створили Чотирьохсторонній діалог з безпеки Quad, головною неформальною метою якого було стримування Китаю. Офіційно цей формат представлений виключно демократичними державами, які бачать «вільним та відкритим» Індо-Тихоокеанський регіон та стежать за дотриманням правил морського порядку у Східно-Китайському та Південно-Китайському морях.

Перед країнами QUAD стояли кілька основних цілей. Це забезпечення свободи судноплавства та торгівлі, сприяння торговим зв'язкам, економічному розвитку та безпеці в рамках існуючих правил та стандартів. Тим не менш, «четвірка» практично не діяла багато років.

У 2008 році Австралія відмовилася від участі у чотиристоронньому діалозі, не бажаючи вступати у конфронтацію з Китаєм. Однак у 2017 році під час саміту Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) у Манілі чотири країни домовилися відродити альянс, щоб протистояти Китаю. 24 вересня 2021 року у Вашингтоні відбувся перший саміт лідерів країн QUAD.