Подоляк: Україну не цікавить новий «Мінськ». Припинення вогню неможливе без тотального виведення військ РФ

Радник голови Офісу президента та український переговорник із РФ підкреслив, що поки РФ не готова повністю звільнити наші землі, наша переговорна платформа – зброя, санкції та гроші.

president.gov.ua

Україна хоче повного звільнення своїх земель від російських загарбників. Мови ні про який новий «Мінськ» йти не може. Про це у своєму Твітері написав радник голови Офісу президента та український переговорник із РФ Михайло Подоляк. 

- Не пропонуйте нам припинення вогню – це неможливо без тотального виведення військ РФ. Українське суспільство не цікавить новий «Мінськ" і повернення війни через кілька років. Поки РФ не готова повністю звільнити наші землі, наша переговорна платформа – зброя, санкції та гроші, - підкреслив Подоляк.

В інтерв'ю НВ він також відмітив, що РФ ще розраховує на військові успіхи в Україні. А також що на даний момент переговори з РФ неможливі. Подоляк пояснив це тим, що «емоційний фон змінився»  і що для української сторони важлива позиція президента Володимира Зеленського.

- Коли він скаже, що треба розпочинати переговори, ми це робитимемо, але сьогодні це неможливо, – сказав Подоляк.

Він також висловив думку, що Росію треба "ставити на місце, на яке вона заслуговує", а припинення вогню не може бути без виходу російських військ з України, адже "нові лінії", на яких вони зараз перебувають, неприйнятні для Києва.

- Росія ще не до кінця зрозуміла, що вона є країною-ізгоєм, що з нею ніхто вже не спілкується на рівних, окрім Еритреї, Венесуели – певних країн, які не мають впливу на глобальну політику. Росія ще не зрозуміла, що вона повністю втратила репутацію, як в історичному розумінні, так і в ситуативному, – сказав Подоляк.

Він також відмітив, що Росія має «токсичну репутацію». Її виключають зі спортивних змагань, конкурсів, олімпіад.  

Раніше, 17 травня, Подоляк заявив, що переговори з Росією призупинені, їх відновлять, коли з російського боку буде конкретика. Він додав, що переговорний процес складний і залежить від того, як відбуваються події в Україні