Тимошенко: Програма «Велике будівництво» продовжиться після війни

Програма досі існує, хоч і стоїть на паузі.

В Новій Одесі Миколаївської області за програмою президента «Велике будівництво» через війну недобудували Троїцький міст – до завершення залишався лише місяць. З початком війни багато мостів було підірвано, аби зупинити ворога.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко в інтерв’ю НВ розповів, що програма «Велике будівництво», яку він координує, досі існує, хоча й стоїть на паузі. Але відбудова мостів, а тепер і будівництво об’їзних споруд і житла, яке втратили українці через агресію росії, триває.

Як зазначає видання, 100-метровий міст в Новій Одесі, названий Троїцьким, до війни встигли завершити майже на 90%. Для завершення робіт потрібно 45 млн грн. Наразі функціонує тимчасова об'їзна дорога, по якій йде автомобільний транспорт, але вона не витримує великих навантажень.

«Треба з військовими поговорити. Міст же монолітний, а якщо його, не дай боже, доведеться підривати? І тоді запитання — навіщо зараз витрачати ці гроші?» — каже Тимошенко.

Він розповів, що у перші дні після деокупації Київської, Чернігівської областей найперше завдання було зробити проїзди на тих ділянках, де мости були зруйновані.

«Ми пішли за такою логікою: як тільки-но ДСНС розмінувало територію, військові давали добро, щоб ми робили туди проїзд, окрім декількох ділянок. Ми одразу починали відсипати проїзди, щоб можна було проїжджати. Це тимчасове рішення. У нас небагато локацій, де ми робимо постійне рішення. Це, наприклад, Стоянка (під Києвом). Але ми поки що не поспішаємо з відбудовою постійних мостів, тому що розуміємо — триває війна», - сказав він.

Щодо Троїцького мосту, Тимошенко зазначив, що ОП ще буде спілкуватися з військовими. Якщо залишити міст недобудованим, подушка, яка вже насипана, буде розсипатися. Тому треба вирішити: чи виділити кошти і добудувати, якщо військові дозволять. Або не виділяти кошти і користуватися тимчасовим переїздом.

«Але щодо постійних рішень, ми наразі займаємося тільки проєктуванням. Щоб як тільки-но прийде мир до України, ми одразу могли відбудовувати, а не чекати проєктування, експертизи і так далі», - заявив заступник керівника ОП.

Раніше Тимошенко в інтерв’ю телеканалу «Рада» повідомив, що закордонні партнери України готові долучатися до відновлення зруйнованих міст, насамперед – фінансово.