Підсумки ОДКБ: воювати в Україні не будуть

У Москві 16 травня відбулося ювілейне засідання Організації договору колективної безпеки (ОДКБ), куди входять Росія, Казахстан, Вірменія, Узбекистан, Таджикистан та Киргизстан.

Sputnik/Олексій Нікольський/Кремль через REUTERS

Країни – члени ОДКБ зібралися на зустріч до 30-річчя підпису Договору про колективну безпеку. Їхні лідери, зокрема, говорили і про війну в Україні.

Зустріч до ювілею ОДКБ було проведено у Кремлі. На неї прибули прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, голова Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Киргизстану Садир Жапаров та очільник Таджикистану Емомалі Рахмон.

ОДКБ не воюватиме з Україною

Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович підтвердив, що країни – члени ОДКБ Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан та Вірменія – відмовилися допомагати Росії воювати проти України. "Усі держави ОДКБ, це відомо і формально, і неформально, відмовляються категорично брати участь у авантюрі. І вони продемонстрували це вербально та невербально», - заявив він.

Побічно це підтвердив і генеральний секретар ОДБК Станіслав Зась, який заявив, що на зустрічі не йшлося про використання сил ОДКБ у військових діях проти України. "Путін докладно поінформував колег з ОДКБ про перебіг спецоперації в Україні, питання про використання сил ОДКБ в Україні на саміті не ставилося», - розповів генсек.

Готові співпрацювати з НАТО

У заяві ОДКБ, прийнятій на саміті у Москві, також підтверджується «готовність налагоджувати практичну взаємодію з НАТО". Але як це відбуватиметься, не повідомляється.

Також за підсумками зустрічі глави держав ухвалили низку документів, у тому числі спільну заяву. У ній згадується:

Про відсутність єдності в ОДКБ

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян розкритикував ОДКБ за бездіяльність під час конфлікту з Азербайджаном у Нагірному Карабаху у 2020 році. Критика прозвучала у відкритій частині засідання Ради колективної безпеки ОДКБ.

За словами Пашиняна, після початку наступу Азербайджану в Нагірному Карабаху Вірменія зверталася до партнерів з ОДКБ за допомогою відповідно до підписаних угод, але реакції не було.

Також членами організації було проігноровано прохання Вірменії не продавати зброю Азербайджану, «і в результаті ця зброя була використана проти Вірменії та проти вірменського народу».

Думка експерта

Тарас Загородній, політолог:

- Засідання ОДКБ виглядало нудно та убого. Спочатку ця зустріч мала кілька завдань. Перше – показати, що організація ще існує як опонент НАТО. Друге завдання – спроба Москви схилити їх до війни в Україні. Але це скінчилося провалом. Після поразок російської армії в Україні країни ОДКБ не бажають повторювати цей шлях. Крім того, вони не хочуть потрапити під санкції Заходу через війну в Україні. Вони також розуміють, що Росія програла війну. Та й сама ОДКБ доживає свої дні, бо трималася лише на військовій силі Москви, а вона втрачає свою міць в Україні. Блоку загрожує розпад ще й тому, що його члени орієнтуються на інші країни – Туреччину та Китай.