Глава посольства США заявила, що Україна має шанс вступити до НАТО, як Фінляндія та Швеція.

Для цього країна має відповідати більшій частині вимог Альянсу.

Державний департамент США//wikimedia.org

Україна може обійти процедуру надання Плану дій щодо членства та вступити до НАТО. Це реально, якщо країна відповідатиме більшій частині вимог Альянсу, розповіла тимчасово повірена США в Україні Крістіна Квін в інтерв'ю Європейській правді.

- Щодо можливості вступу Фінляндії без ПДЧ, то План дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО, а відтак Україна також може вступити до Альянсу без ПДЧ. Однак я не називала б це скороченою процедурою, - сказала вона.

За словами Квін, ПДЧ є механізмом, що дозволяє державі-члену визначити вимоги для сумісності. І якщо якась держава вже відповідає всім вимогам, то План дій щодо членства стає непотрібним.

- Тому як Україна, так і будь-яка інша країна не повинна отримувати План дій щодо членства та виконувати його у разі, якщо ви загалом відповідатимете більшій частині вимог, - пояснила Крістіна Квін.

У квітні стало відомо, що Фінляндія та Швеція розглядають можливість стати членами НАТО вже цього літа. Перша може подати заявку на членство у червні, після чого вже зможе говорити про бажання вступити до НАТО Швеція. Таким чином, у разі вступу двох країн до Альянсу кількість його країн-учасниць зросте з 30 до 32.