Нова президент Угорщини Каталін Новак засудила агресію РФ та підтримала вступ України до Євросоюзу

Угорська сторона вимагатиме розслідування військових злочинів Росії в Україні та покарання для винних.

ISVÁN HUSZTI/TELEX

Під час церемонії інавгурації новий лідер Угорщини Каталін Новак озвучив свою позицію щодо війни в Україні, яку розгорнула Росія. Політик засудила дії Москви. Про це пише " Telex ".

- Ми засуджуємо путінську агресію, збройний напад на суверенну державу. Ми назавжди скажемо "ні" всім зусиллям відновити Радянський Союз. Ми, угорці, хочемо миру тут та у сусідніх країнах, ми хочемо миру, а не війни, - заявила Новак.

Як зазначається у повідомленні, угорська сторона вимагатиме розслідування військових злочинів Росії в Україні та покарання для винних.

- Ми не нейтральні, ми на боці безневинних жертв та правди. Ми виконуємо свої зобов'язання в рамках ЄС та НАТО, але якщо цього захочуть угорські інтереси, ми скажемо ні. За жодних обставин ми не хочемо відмовлятися від свого суверенітету, за який неодноразово боролися і постійно розвиваємо наші оборонні сили, - зазначено в повідомленні.

За словами Новак, Угорщина підтримує прагнення України щодо вступу до Європейського Союзу. Політик наголосила, що країна готова жертвувати заради миру і не перешкоджатиме допомоги держав-союзників. У той же час угорська сторона не погодиться на рішення, які вимагають від їхніх мешканців більше жертв, ніж збитки, завдані російському агресору.