Нацбанк попередив українців про дві схеми виманювання грошей: як уберегтися

Це "посередницькі" послуги від шахраїв та SMS-повідомлення про надходження платежу.

facebook.com/NationalBankOfUkraine

Національний банк попередив українців про дві актуальні схеми шахрайства у воєнний час. Це "посередницькі" послуги від шахраїв та SMS-повідомлення про надходження платежу. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Посередницькі" послуги від шахраїв

Шахраї пропонують нібито посередницькі послуги щодо отримання гарантованого відшкодування від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. За такі послуги просять "комісію".

- Потрібно пам'ятати, що виплати гарантованого відшкодування здійснюються лише через банки-агенти фонду, які підключені до автоматизованої системи виплат. Перелік банків-агентів за посиланням, - зазначили у банку.

Виплату гарантованого відшкодування можна отримати:

SMS-повідомлення про надходження платежу

Це вже класична схема, яка досі є дуже поширеною. Шахраї розсилають SMS-повідомлення клієнтам банків про нібито надходження платежу на рахунок. Такі SMS-повідомлення містять фішингові посилання.

- Не можна переходити за посиланнями – через них шахраї можуть заволодіти картковими реквізитами. Шахрайські посилання також можуть надсилатися з метою розкрадання персональних даних та зараження пристроїв вірусом, – радять у НБУ.

Крім SMS, аферисти можуть надіслати шкідливі посилання до месенджера та на e-mail.

НБУ також нагадує про поради, які допоможуть уберегтися від фішингу:

Раніше співробітники кіберполіції викрили шахраїв, які наживалися на біженцях. Зловмисники "здавали" їм неіснуюче житло, брали передоплату та зникали.