Зеленський – на церемонії The Atlantic Council: Ми - народ найкращих захисників

Український народ став лауреатом нагороди «За видатне лідерство» за свою сміливість та мудрість.

president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський виступив на церемонії вручення нагороди The Atlantic Council «За видатне лідерство», лауреатом якої став український народ. Премію українцям присуджено за стійкість і мужність у протистоянні російському вторгненню. The Atlantic Council вперше відзначає весь народ або націю, повідомили у Офісі президенту України.

Зеленський у відеозверненні висловив подяку за нагороду та зазначив, що рішення удостоїти весь український народ було правильним і справедливим, адже мужність «є національною рисою характеру українців».

- Сьогодні весь світ бачить це й захоплюється героїзмом українців. Водночас хочу, щоб для всіх це не ставало чимось буденним. І для цього слід говорити й пам’ятати, що за сміливістю, за мудрістю нашого народу стоять тисячі реальних історій, імен, подвигів, – наголосив президент. 

Він підкреслив, що світ має чути й знати про український народ, мати про українців чітке уявлення.

- Ми – народ найкращих захисників. Це наші Сухопутні війська, Повітряні та Військово-морські сили, Десантно-штурмові війська, Сили спеціальних операцій, Нацгвардія, розвідка, прикордонники, бійці територіальної оборони, – сказав Зеленський. 

Він розповів декілька історій українських героїв: про прикордонників з острова Зміїний, які не злякалися флагмана російського флоту крейсера «Москва», та захисників Маріуполя й «Азовсталі». Глава держави наголосив, що український народ – це люди, які не шкодують себе заради інших, це сміливі діти та літні люди. Ц сотні тисяч тих, хто воює, і мільйони тих, хто займається волонтерською діяльністю та допомагає.

Зеленський також нагадав про сміливих мешканців тимчасово окупованих Херсона, Мелітополя, Бердянська, Енергодара, Маріуполя, містечок і сіл, які попри погрози та постріли загарбників виходили на мирні акції на підтримку України.

- Це мільйони українців, які захищають рідну землю, захищають весь світ. Не бійтесь і приїжджайте в Україну. Почуйте ще тисячі подібних історій про нас, про українців. Подивіться в їхні сміливі очі, потисніть їхні міцні руки, і ви побачите, що вони роблять все це не заради слави, що їм потрібні не лише нагороди, а й конкретна допомога та конкретна підтримка, – сказав президент.

Він в котрий раз наголосив на тому, що наша країна потребує озброєння, фінансової підтримки та посилення санкційного тиску на Росію.

Відзнаку, присвоєну українському народові, було передано Послу України в США Оксані Маркаровій.

Вручення нагороди The Atlantic Council за видатні досягнення у сфері лідерства – це щорічний захід, що проводиться у Вашингтоні й транслюється в прямому ефірі. Цьогоріч у церемонії взяли участь близько 500 осіб із понад 30 країн.