У Києві в четвер можлива перша гроза та спека, як у 1913 році

Погода в Україні на 12 травня.

Зображення FelixMittermeier із сайту Pixabay

Український гідрометеорологічний центр попередив про першу грозу у Києві 12 травня. Також у столиці у четвер очікується сильний вітер та спека до 28 градусів.

"Вночі без опадів, вдень короткочасний дощ гроза. Вітер південно-західний, 7-12 м/с, вдень пориви вітру 15-20 м/с. Температура по області вночі 5-10° тепла, вдень 23-28°, у Києві вночі 8-10° тепла, вдень 26-28°", – повідомили у Фейсбуці Укргідрометцентру.

У західних, північних та Вінницькій областях через можливі грози та пориви вітру 15-20 м/с оголосили жовтий рівень небезпеки (мінімально небезпечні погодні умови). Температура вдень 23-28°, у східних та південно-східних областях - 19-24°.

У Чернігівському районі Чернігівської області 12-14 травня – червоний максимальний рівень небезпеки через весняну повінь та загрозу затоплення водами Дніпра та Сожа господарських об'єктів, будинків та ділянок доріг місцевого значення.

На сайті КМДА йдеться, що фахівці рекомендують під час грози закривати вікна і не підходити до них, не братися за металеві вхідні двері. Основні рекомендації, яких слід дотримуватися мешканцям міста під час сильного вітру: всі вікна щільно закрити, на вулиці триматися подалі від рекламних щитів, ліній електропередач, дерев. У разі сильного вітру сховатися у найближчому приміщенні або природному укритті, уникати знаходження поблизу великих дерев, особливо тополь, а також не паркувати поряд з ними автотранспорт. При виявленні підтоплень на проїжджій частині чи тротуарах звертатись до диспетчерського УК «Київавтодор» за телефоном 284-74-19.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, найвищу температуру в Києві 12 травня було зафіксовано у 1913 році (+28,9°С), а найнижчу - у 1900 році (-2,4°С), передає “Інтерфакс-Україна".

11 травня у Києві оголосили надзвичайну пожежну небезпеку до 13 травня.