Прощайте, Сергію Сергійовичу. Десять фактів про письменника-фантаста Сергія Дяченка

У Лос-Анджелесі 5 травня помер один із найвідоміших фантастів Європи.

facebook.com/Марина Дяченко

Про смерть Сергія Сергійовича повідомила його дружина та співавтор Марина Дяченко на своїй сторінці у соцмережах.

Надзвичайно лаконічний і шалено гіркий піст:

«Сергій Дяченко

14 квітня 1945 - 5 травня 2022»

І фото коханої людини. Їхній шлюб тривав 29 років, а знайомі вони були 33 роки. Причин смерті 77-річного письменника поки що не відомі. А любителі фантастики в Україні сумують за одним із найулюбленіших вітчизняних фантастів. Романи Дяченка – улюблені у всьому світі, видавалися і у США, і у Німеччині, Китаї, Франції та інших країнах.

Питання любові, людських стосунків, етики та моралі – ось, що відрізняло творчість Дяченків від побратимів по перу і робило її зрозумілою читачеві в будь-якому куточку земної кулі. У їхніх творах так чи інакше була магія: чарівники та відьми, чарівні істоти. А головна магія відбувалася, коли слова письменників переносилися на папір – і саме вона змушувала тисячі шанувальників чекати на вихід нової книги українських фантастів. У центрі їхніх творів завжди була людина – фантастика та фентезі служили лише екзотичним фоном для того, щоб передавати близькі та зрозумілі кожному почуття, переживання, душевні муки та складний моральний вибір.

Рекордсмени за кількістю літературних премій Сергій та Марина Дяченки навряд чи гналися саме за призами. Судячи з їхніх книжок, їм важливіше було виплеснути емоції, що накопичилися у їхніх душах, власні переживання, які вони вкладали у персонажів.

Звичайно, росіяни, як завжди, можуть спробувати надати собі славу, називаючи Дяченків російськими письменниками. Але насправді подружжя киян Сергія та Марини Дяченків завжди залишалося українцями, нехай навіть вони прожили кілька років у Москві. До 2009 року Дяченки жили в Києві, потім переїхали до Москви, а буквально через 4 роки осіли в Лос-Анджелесі (США). Багато їхніх творів вони писали відразу двома мовами – російською та українською.

А перемога Руслани на "Євробаченні-2004" та її композиція «Дікі танці» зачепила їх так, що 2006 року вийшов роман «Дика енергія. Лана». Про світ, який спіткала енергетична криза, і енергія стала найбільшою коштовністю – люди отримували життєву силу з енергопакетів, а без підзарядки вмирали. А Лана, така схожа на Руслану, могла жити своїм диким ритмом, обходячись без «синтетики».

Втім, це не найкращий їхній роман. Одним з найвидатніших творів (літературні критики навіть кажуть, що саме цей роман ввів фантастів Дяченків в розділ так званої «великої літератури») став Vita Nostra (2007) – абсолютно парадоксальний твір про метафізичні та психологічні трансформації, що зламують не лише долі головних героїв, але й звичний погляд читачів на світ.

Продовження підривної мозок книги ми дочекалися лише через 14 років – наприкінці 2021 року. І хай «Vita nostra. Робота над помилками» виявилася слабшою за першу частину, але як же було приємно знову зустрітися з уподобаною героїнею.

Ця дилогія – серед найпопулярніших робіт подружжя. Серед них також трилогія «Відьмине століття», романи «Ритуал», «Шрам», «Печера», «Мідний король».

Їхні книги не лише для дорослих – трилогія «Ключ від королівства» - для підлітків. Але з тими ж питаннями моралі, совісті, що і для старшого покоління, але тут ще проблеми дорослішання, як із віком змінюються погляди і на сім'ю, і на друзів, і на ворогів.

Давайте з сумом та вдячністю згадаємо, яким був Сергій Сергійович. «КП в Україні» зібрала кілька цікавих фактів із життя нашого відомого земляка.

Сергій Дяченко народився 14 квітня 1945 року в Києві, закінчив медичний інститут, вступив до аспірантури при Академії медичних наук, а потім розпочав заочне навчання у ВДІКу.