Рада безпеки ООН: Україна нагадала Путіну про Мілошевича, а Росія заявила про пограбування “Дикого Заходу”

Сергій Кислиця та Василь Небензя виступили на засіданні у Нью-Йорку.

twitter.com/SergiyKyslytsya

Кислиця: Перемога над російською армією наближається з кожним днем

Наближається час, коли влада Росії приєднається до Слободану Мілошевича на лаві підсудних. Про це сказав постійний представник України при ООН Сергій Кислиця. 5 травня він виступив у Нью-Йорку на засіданні Радбезу ООН під пунктом порядку денного "Підтримка миру та безпеки України".

- Перемога над російською армією наближається з кожним днем, як і той час, коли путінські поплічники сядуть на лаву підсудних за військові злочини та злочини проти людяності. Покарання близьке. Мілошевич недовго буде самотнім, - заявив Кислиця.

Представник України засудив ООН за те, що Рада Безпеки не відреагувала на ракетний удар, завданий Києвом під час візиту генсека Антоніу Гутерріша.

- Бездіяльність Ради Безпеки та її здатність лише висловлювати глибоке занепокоєння продовжує викликати роздратування міжнародного співтовариства, підривати його авторитет відповідно до Статуту ООН та створювати атмосферу безкарності, - сказав Сергій Кислиця.

Водночас він подякував Гутеррішу, команді ООН та Міжнародному комітету Червоного Хреста, які допомогли з евакуацією мирних жителів Маріуполя.

Представник України в ООН закликав Росію припинити незаконне розкрадання зерна в Україні, розблокувати українські порти, відновити свободу судноплавства та пропустити торгові судна. Міжнародну спільноту Кисліца закликав посилити економічні санкції проти Росії, щоб зупинити військову агресію та запобігти гуманітарній катастрофі та кризі продовольчої безпеки у світі.

Небензя: ООН не вдалося «вламати» Росію

Представник Росії Василь Небензя, який виступив перед Кислицею, поскаржився, що, накладаючи санкції, світ "грабує" РФ "у кращих традиціях Дикого Заходу". За його словами, західні країни заморозили рахунки, що належать Росії, на 300 млрд доларів.

Він назвав Харків, Одесу та Маріуполь містами, в яких Київ у 2014 році "жорстоко придушив протести" проти "держперевороту та політики тотальної українізації майданної влади". Звинувачення у “геноциді українського народу” Небензя назвав “маячною ідеєю”.

Говорячи про візит генсекретаря ООН до України, представник Росії заявив, що йому не вдалося «вламати» Росію відкрити гумкоридор для евакуації мирних жителів з Азовсталі, оскільки “гумкоридори там відкриває російська сторона регулярно”. Українських військовослужбовців на «Азовсталі» Небензя порівняв із терористами ІДІЛ та Джабхат ан-Нусри.

27 квітня британський юрист та дружина американського актора Амаль Клуні виступила на неформальному засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому військовим злочинам Росії в Україні.