Українська розвідка: Сергій Кирієнко приїхав до Маріуполя для підготовки параду 9 травня

Тиждень тому перший заступник голови Адміністрації президента Росії став куратором так званих "ДНР" та "ЛНР".

Володимир Веленгурін

Перший заступник керівника Адміністрації президента Росії Сергій Кирієнко приїхав до Маріуполя для підготовки параду 9 травня. Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

– Основне завдання путінського чиновника – підготовка «урочистих заходів» 9 травня. Відомо, що рашисти відмовляються від проведення «свята» в окупованому Донецьку, в тому числі імітації «військового параду». Наразі в ОРДЛО не проводиться підготовчих робіт з цих питань. Тож Маріуполь, за планами рашистів, має стати центром «урочистостей», - зазначили у військовій розвідці.

У ГУР МО додали, що у Маріуполі терміново прибирають центральні вулиці від завалів, тіл та не розірваних російських боєприпасів. У місті раніше вже помітили російського пропагандиста Володимира Соловйова та керівника окупаційної адміністрації Донецька Дениса Пушиліна.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив у середу, що Маріуполь перебуває "під контролем російської армії" і в ньому "налагоджується мирне життя". Українські військові на "Азовсталі", за його словами, "надійно блоковані". У військовому параді на Червоній площі у Москві візьмуть участь 11 тисяч людей, 131 зразок озброєння та 77 літальних апаратів. Паради пройдуть у 28 містах Росії.

27 квітня РБК з посиланням на п'ять джерел повідомив, що Кремль змінив куратора так званих "ДНР" і "ЛНР". Замість Дмитра Козака ним став Сергій Кирієнко. Один із співрозмовників видання заявив, що це свідчить про розгляд сценарію входження «республік» до складу РФ.

3 травня CNN із посиланням на офіційних осіб США та інших західних країн повідомила, що 9 травня президент Росії Володимир Путін може офіційно оголосити так звану "спеціальну військову операцію" в Україні війною. Це дозволить розпочати мобілізацію.

21 квітня президент Володимир Зеленський сказав, що жителі України ненавидітимуть 9 травня, якщо Росія проведе в окупованих містах свої військові паради.