Наслідки ракетного удару по Одесі: медики рятують дівчину, ченці вставляють скло

А хлопчик, який загинув, хотів попередити сусідів про тривогу та не встиг сховатися.

dsns.gov.ua

Дівчина-підліток, яка постраждала внаслідок ракетного удару російських окупантів по житловому будинку в Одесі 2 травня, перебуває у тяжкому стані. Про це повідомила 3 травня прес-служба ДСНС.

У відомстві уточнили, що внаслідок ракетного удару загинула дитина – хлопчик 2008 року народження. Поранення отримала також дівчина 2004 року народження, її у тяжкому стані госпіталізували.

За словами місцевої жительки, потерпілій виповниться 18 років за кілька днів - 5 травня. Жінка також повідомила, що у житловий будинок не вперше влучають російські снаряди.

– Ми у підвалі живемо. Нам уже побили вікна раніше. Ми перейшли до підвалу, бо ніде було жити, – розповіла вона.

15-річний підліток, який загинув під час ракетного удару в Одесі 2 травня, не встиг зайти в укриття, бо хотів допомогти сусідам. Про це розповів речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

- Ракети прилетіли у гуртожиток в Одесі. Загинув 15-річний хлопець. Відомо, що він біг до своїх літніх сусідів, які не мали додатків тривоги на телефоні. Сусідів він попередив, а сам не вижив, – наголосив Братчук.

З віком загиблого підлітка ясності немає й досі. У ряді одеських Telegram 3 травня з'явилося процитоване повідомлення від імені батька загиблого внаслідок ракетного удару хлопчика. Він написав, що синові В'ячеславу було 13 років і той справді загинув, коли біг попередити сусідів про повітряну тривогу. А Володимир Зеленський у своєму зверненні розповів, що загинув 14-річний хлопчик.

Одеські ЗМІ повідомляють, що внаслідок ракетного удару 2 травня постраждали будівлі у Свято-Іверському чоловічому монастирі (це та сама культова споруда, про яку повідомлялося у зведеннях). Зокрема, пошкодження зазнав паломницький готель.

Як передає кореспондент «Думської», на території обителі постраждали кілька будівель, включаючи храми. Ченці власними силами ліквідують наслідки обстрілу: виймають залишки вибитого скла, збирають уламки ракети і підмітають територію.

Монаська братія записала звернення, в якому засудила російську агресію та закликала варварів зупинитися:

"Упродовж восьми років цей день наповнюється особливо скорботою. Сьогодні, на превеликий жаль, ця скорбота примножилася. Російська федерація завдала удару по мирному будинку, внаслідок чого загинув хлопчик і постраждала дівчина. Одеська єпархія молиться за всіх загиблих та постраждалих. Були вибиті вікна у храмі, а також у житловому корпусі, де мешкають ченці. Дякувати Богові, ніхто на території монастиря не постраждав. Російська Федерація, обстрілами мирних жителів ви намагаєтеся заслужити любов до себе. Це просто неможливо. Неможливо за допомогою насильства змусити себе любити. Одеська єпархія рішуче засуджує агресивні дії щодо всього мирного українського народу. Ви боретеся проти мирного населення, ви вбиваєте мирне населення, і мені здається, настав час зупинитися. Своїми варварськими діями ви перекреслили історію свого народу", - сказано у повідомленні.

Монастир розташований неподалік Одеського аеропорту, який, ймовірно, і був метою удару російських окупантів. Незважаючи на задокументоване Україною потрапляння у житловий будинок, Міноборони Росії звично відзвітувало, що ракета знищила склад із озброєнням, яке приїхало з країн НАТО.