Конгрес США у турборежимі: які закони приймаються для допомоги Україні

Настрої у Вашингтоні є сприятливими для Києва.

REUTERS/Джонатан Ернст

США підтверджують, що є головними союзниками України у відбитті російської агресії. Причому йдеться не лише про військово-технічну допомогу, але й про підготовку американського законодавства для її збільшення та стабільного функціонування. Американський Конгрес ухвалив низку законів, спрямованих на допомогу нашій країні.

Тепер американську зброю Київ отримає набагато простіше

Буквально днями Конгрес США остаточно схвалив закон про ленд-ліз для України. За підтримку документа проголосували 417 членів Конгресу, проти було лише 10.

Закон про ленд-ліз для України дає президентові США розширені повноваження щодо надання Києву в оренду або іншим способом (наприклад, за умови відкладеної оплати) засобів для оборони від російської агресії. Серед іншого йдеться про озброєння, транспортні засоби, продовольство та медикаменти. За підтримку цього документа 7 квітня одноголосно проголосував Сенат. Закон набуде чинності після того, як його підпише президент США Джо Байден.

Американське видання Politico пише, що законопроект про ленд-ліз відображає настрої у Вашингтоні та інших західних столицях. Там вважають, що зобов'язання щодо безпеки України мають бути довгостроковими. Особливо якщо українські військові демонструють свою здатність захищати територію від росіян, котрі сподівалися на швидке захоплення України.

Російські мільярди - Україні

У Конгресі США також схвалили закон про спрямування заарештованих російських активів на користь України. Цей законопроект передбачає положення, відповідно до яких кошти, які були або будуть конфісковані у іноземних осіб, на які накладено американські санкції, мають спрямовуватись на відновлення України та надання гуманітарної допомоги її населенню. Йдеться про десятки мільярдів доларів.

Держсекретар Ентоні Блінкен раніше вже заявляв, що США вивчають можливості передати Україні заарештовані Федеральною резервною системою США близько 100 млрд доларів. "Ми дуже тісно співпрацюємо з міністерствами фінансів та юстиції США, щоб вивчити, як можемо ефективно заморожувати активи і здійснювати їхню конфіскацію. І у нас, як ви знаєте, введені блокуючі санкції щодо низки різних фізичних осіб та інститутів, які фактично заморожують їхню власність у Сполучених Штатах", – сказав він.

Але це ще не все. Президент США Джо Байден направить до Конгресу пропозицію про всеосяжний законодавчий пакет, який посилить повноваження уряду щодо притягнення Росії та російських олігархів до відповідальності за війну проти України. Цей пакет пропозицій створить нові повноваження з конфіскації майна, пов'язаного з російською клептократією, дозволить уряду США використовувати отримані кошти для підтримки України та ще більше посилить відповідні правоохоронні інструменти.

Збройні сили США можуть бути використані в Україні

Якість співпраці України та США наразі настільки висока, що навіть з'явився законопроект, який у разі ухвалення дозволить американським військовим захищати Україну. Член Палати представників (Конгрес) Адам Кінзінгер вніс на розгляд проект загальної резолюції, яка дає змогу використовувати Збройні сили США в Україні у разі ескалації агресії Росії.

У резолюції йдеться про дозвіл на використання військових сил США для захисту союзників (Authorization for Use of Military Force). До такого кроку конгресмен пропонує вдатися, якщо Росія використає хімічну, біологічну або ядерну зброю проти України.

Згідно з документом, протягом 48 годин після застосування такої зброї, перед тим як вводити американські війська, президент США повинен звернутися до спікера Палати представників та тимчасового виконувача обов'язків глави Сенату і передати їм висновок про те, що подальші дипломатичні зусилля чи інші мирні засоби не гарантують захист нацбезпеки США та не відновлять територіальну цілісність України.

Американські війська виводитимуть з України згідно з проектом - з дати, коли президент повідомить Конгрес, що територіальну цілісність України відновлено. Спільну резолюцію мають ухвалити і Палата представників, і Сенат, а потім затвердити чи відхилити президент.

Думка експерта

Володимир Фесенко, політолог:

– Тут треба бути реалістами. Це не лише симпатії до України, але й є прагматичний розрахунок. Це боротьба проти геополітичного бандита, що зарвався, – Путіна. Причина турборежиму Конгресу США – це зростання загроз з боку Росії. Якщо вдасться російський наступ в Україні, це створить величезні проблеми для Європи – Росія йтиме далі. І, звичайно, це буде проявом слабкості США та посилить агресію ще й Китаю. Америка не може дозволити собі такої розкоші. Тому вони й давлять цими законами. І Росія вже стурбована цим, особливо законом про ленд-ліз, тому що вона значно технологічно відстає від США.