У Києві в останні дні зафіксовано декілька випадків на захворювання ботулізмом. Причиною захворювання найчастіше є вживання продуктів домашнього консервування: м’яса, риби, інколи овочів, а найчастіше – продуктів в’ялених чи копчених у домашніх умовах, повідомили у прес-службі КМДА.
Так, на даний час у лікарні перебувають два пацієнти з цією хворобою. У КМДА попрохали людей притримуватись правил приготування їжі та не купувати її у сумнівних продавців.
Як розпізнати хворобу
Прояв симптомів залежить від дози отрути та швидкості всмоктування ботулотоксину. Інкубаційний період при вживанні зараженої їжі може становити від 2 до 8 днів, але частіше це 12-72 години.
До первинних симптомів ботулізму належить спрага, сухість слизових оболонок, відчуття «грудки» в горлі. Згодом додається сильний головний біль, запаморочення, безсоння, підвищення температури тіла. Запорука успіху – вчасне звернення до лікаря.