Данія та Швеція викликали послів РФ «на килим»

Російський літак порушив повітряний простір країн.

Діма Сергієнко//wikimedia.org

Данія та Швеція заявили про те, що викликають послів РФ через те, що російський літак порушив їхній повітряний простір. Як пише Aljazeera, борт РФ зробив це у п'ятницю ввечері.

Спочатку він пролетів біля Данії - на схід від датського балтійського острова Борнхольм. Після цього увійшов у повітряний простір Швеції.

За словами глави МЗС Данії Йєппе Кофода, цей інцидент є «неприйнятним».

- Для таких справ існують встановлені процедури. Це стосується зокрема виклику представника причетної країни до міністерства закордонних справ. Завтра російський посол викликається до міністерства закордонних справ, - написав Кофод у неділю.

Він додав, що те, що сталося, «особливо тривожне в нинішній ситуації».

У Швеції, де міністр оборони Петер Хультквіст заявив місцевим ЗМІ, що дії літака були «непрофесійними» та «недоречними» з огляду на посилення напруженості в регіоні через вторгнення Росії в Україну. У заяві міністерства оборони Швеції йдеться, що вторгнення «російського гвинтового літака Ан-30» відслідковувалося та записувалося.

Російський літак був помічений у повітряному просторі Данії та Швеції 29 квітня. Йдеться про військовий гвинтовий літак типу Ан-30.