Охоронця фондів чернігівського музею: Забрала доньку, кота та переселилася до музею, щоб охороняти експонати

Продукти та воду до музею постачали волонтери, пізніше вони допомогли скласти імпровізовану піч на вулиці.

zaxid.net

Головна хранителька фондів художнього музею Галагана у Чернігові Марина Гриценко на початку війни разом із донькою вирішила жити у музеї, навіть незважаючи на те, що там немає комфортних умов та бомбосховища. Жінка впевнена: зберігачка завжди має бути поруч із експонатами в умовах війни. Про це пише zaxid.net.

Першого ж дня війни Марина разом із колегами кинулися демонтувати експозицію, всі предмети з виставкових залів сховали у надійному місці. Ситуація в регіоні розвивалася дуже стрімко, влада попереджала про можливість вуличних боїв, була загроза мародерства. У таких умовах про заклади культури ніхто не думав, тому поки люди тікали з міста, Марина на третій день війни вирішила переселитися та жити у музеї.

- Я забрала дитину, забрала кота, і ми із "тривожними рюкзаками" прийшли сюди, щоб тут постійно був присутній саме головний охоронець, – розповідає Марина Гриценко.

У музеї немає бомбосховища, там дерев'яні перекриття, адже це будівля кінця ХІХ століття, пам'ятка архітектури. Як і у всьому місті, там не було електрики та водопостачання. У підвалі тріснула батарея і частково затопила приміщення, і так не пристосоване для перебування людей. Продукти та воду до музею постачали волонтери, пізніше вони допомогли скласти імпровізовану піч на вулиці для приготування гарячої їжі в казанку.

6 березня близько 10-ї вечора пролунав вибух. За кілька метрів від музею впав снаряд, можливо, міна. Від вибухової хвилі у приміщенні посипалися шибки. Замість того щоб ховатися, жінка пішла перевірити приміщення, бо могло статися займання. Колекція не зазнала втрат, але через вибиті вікна порушився температурно-вологісний режим повітря. Тож уночі доводилося переміщувати експонати.

Охоронниці фондів допомагав музейний столяр. Він із віддаленого кінця Чернігова під обстрілами ходив на роботу, забив вікна, поставив дерев'яні щити у пошкоджених ділянках, щоб убезпечити приміщення. Крім того, реставратор та інші колеги Марини були на зв'язку, консультували телефоном.

Марина Гриценко прожила в музеї до самого визволення Чернігівщини та не виїжджала з музею, доки у місті не відновили зв'язок, електропостачання та не полагодили сигналізацію. Вона повернулася додому лише тоді, коли всі експонати були вже у безпеці.

Себе героїнею не вважає, але каже, що коли війна застала зненацька, про музейні колекції ніхто не думав – важливо було зберегти людські життя.

- Якщо йдеться про війну як про збереження життів, то у 2014 році всі б здалися і ніхто б не воював. Насправді йдеться про збереження незалежності держави. А маркером держави є мова та культура – ​​те, що робить нас відмінними від інших. У нас зовсім інший культурний шлях, набагато давніша історія. Ми мали державу, коли у наших північних сусідів ще ведмеді бігали. І всі зазіхання сусіда цією нашою культурою можна спростувати, тому що у нас є докази цього – це пам'ятки, що зберігаються у музеях, – запевняє Марина Гриценко.

Жінка не сумнівається у перемозі України та обіцяє після завершення війни організувати спеціальну виставку для наших бійців.