Дефіцит бензину: чому кияни відчули нестачу палива пізніше за всіх

Про користь дефіциту палива розповів директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

facebook.com/kyivcity.gov.ua

Дефіцит палива сьогодні спостерігається по всій Україні, і змова трейдерів тут ні до чого. Про причини нестачі палива, а також про те, чому кияни досі не помічали цієї проблеми, на своїй сторінці у соцмережі розповів директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

– Дефіцит палива сьогодні не лише у столиці, але й по всій країні без винятку, – каже експерт. – Місцеві адміністрації навіть роблять окремі заяви. Насправді труднощі з бензином у більшості регіонів продовжуються вже кілька тижнів, просто у Києві про це не знали чи не звертали уваги.

«Несподіванка» у столиці пов'язана здебільшого з тим, що трейдери намагалися постачати Київ у пріоритетному порядку. Але останнім часом у місто повернулося багато киян, споживання зросло. Великі мережеві компанії кажуть, що продають наразі стільки ж пального, скільки пару тижнів тому. Але якщо раніше цього обсягу вистачало на день, то нині – на кілька годин. А постачати більше поки що немає можливості.

- Має місце і відверте «рагульство»: за словами власників АЗС, багато машин навіть не можуть втиснути в бак ті жалюгідні 10 літрів, які відпускають в «одні руки», - продовжує Куюн. - Влазить лише 4-5 л, тому що бак повний. Додало тиску на працюючі АЗС й закриття окремих станцій, що витратили всі запаси пального навіть при нормативній реалізації.

Водночас експерт запропонував шукати в ситуації позитив і навіть сам знайшов кілька моментів.

Насамкінець Сергій Куюн зазначив, що давати прогнози про швидке подолання проблеми не готовий. За його словами, над цим працює багато людей, оскільки ситуація невигідна нікому.