"Газпром" перекрив газ Польщі та Болгарії за відмову платити в рублях

Враховуючи, що в Європі розраховуватись у російській валюті готова лише Угорщина, подібні новини – не останні.

facebook.com\gts.ua

Російський "Газпром" з 27 квітня офіційно зупиняє постачання газу до Польщі. Польська державна нафтогазова компанія PGNiG 26 квітня отримала відповідний лист від "Газпрому" про повне припинення постачання газу за Ямальським контрактом. Причина - відмова польської сторони переходити на розрахунки в рублях, як цього тепер вимагають Путін, Росія та "Газпром".

За даними російського " Комерсанта ", який посилається на заяву міністерства енергетики Болгарії, ця країна 27 квітня також буде відрізана від труби – "Газпром" поінформував болгарську газорозподільну компанію Bulgargaz про припинення поставок.

У Польщі зазначають, що рішення "Газпрому", хоч воно суперечить умовам контракту і буде оскаржене, не принесе особливих проблем енергетиці країни. PGNiG та оператор польської газотранспортної системи компанія Gaz-System повідомляють, що зараз усі поставки клієнтам здійснюються відповідно до їхніх потреб.

- Наразі транспортна інфраструктура, якою керує Gaz-System, функціонує безперебійно. Національна газотранспортна система поставляється на постійній основі за допомогою інших входів у газову систему, закачуються підземні сховища газу, а паливо передається споживачам відповідно до поточного попиту, - наголошується у повідомленні.

PGNiG зазначає, що Польща має можливість отримувати газ з різних напрямків, у т. ч. через газові з'єднання на Західній та південній межах та LNG-термінал у Свиноуйсьці, а також власного видобутку та запасів газу у сховищах, які зараз заповнені приблизно на 80% що значно вище, ніж у відповідний період минулих років.

У PGNiG назвали зупинку постачань через відмову платити за газ у рублях порушенням контракту з боку Газпрому. Компанія «залишає за собою право пред'являти претензії у зв'язку з вищезгаданим призупиненням постачання природного газу і використовуватиме для цієї мети всі свої договірні права».

– Ми готові бути повністю відрізаними від російських ресурсів, – заявила сьогодні міністр клімату Польщі Ганна Москва (!), – пише Onet.

Міністр зазначила, що заходи з диверсифікації дозволяють Польщі відчувати себе у безпеці у цій ситуації. За словами міністра, Польща зараз не бачить необхідності використовувати газ зі сховища та намагатиметься заповнити їх до рівня 99%.

Вранці у вівторок, 26 квітня, Польща схвалила свій перший список санкцій, до якого увійшов, у тому числі "Газпром". Російський монополіст має 48% акцій оператора газопроводу "Ямал-Європа".

Наприкінці березня Путін заявив, що було ухвалено рішення у найкоротші терміни перевести розрахунки за постачання газу до Європи в рублі.

У Єврокомісії заявили, що оплата в рублях вважатиметься обходом запроваджених проти Росії санкцій і зазначили, що платежі за контрактами, що передбачають оплату в євро або доларах, мають здійснюватись у цих валютах. Поки що лише проросійськи орієнтований уряд Угорщини погодився платити за газ у рублях.

У перспективі Євросоюз планує повністю відмовитись від російських нафти та газу. Та сама Польща вже заявляла, що не продовжуватиме контракт із "Газпромом" після 2022 року і не купуватиме російський газ. Україна та Європарламент закликають до тотального ембарго на купівлю російських енергоносіїв. Проте до такого кроку готові поки що далеко не всі європейські держави.