Волонтер у Гостомелі: Люди відчувають якусь провину, що вони зараз не на фронті

Як триває робота з розчищення звільнених від окупантів міст.

Олександр Тарасенко

Звільнені від окупантів міста Київщини повільно, але впевнено повертаються до мирного життя. Робота попереду величезна, масштаби руйнувань моторошні, але на розчищення вулиць вийшли тисячі людей – рятувальники та сапери ДСНС, співробітники комунальних служб та добровольці.

Один із них – киянин, інженер-будівельник та лейтенант запасу ДСНС Олександр Тарасенко. У нього за плечима понад 10 років досвіду роботи у будівництві. Має своє підприємство, але через війну його компанія призупинила діяльність.

На 60 місць 800 бажаючих

Олександр вступив до групи волонтерів батальйону "Добробат", інформацію про який побачив у Telegram. Сьогодні він один із 60 добровольців, які наводять лад у Гостомелі, у місцевому міському парку.

– Я тут другий день. І я вам скажу - потрапити сюди дуже складно. Охочих допомагати вже 20 тисяч. Наприклад, на розбір завалів у парку в Гостомелі потрібно 60 людей, а записалися допомагати чоловік 800, – каже «КП в Україні» Олександр Тарасенко. – Тут сосновий ліс. І після обстрілу дуже багато дерев пошкоджено. Працюємо разом із співробітниками автодору. Вони зрізають, а ми носимо стовбури, підмітаємо, дробимо гілки, та й так далі. Робота розпочалася вчора, сьогодні день відпрацювали та ще залишилося роботи на день.

Парк чистять переважно чоловіки, хоча є й жінки. Праця важка, середній діаметр тутешніх сосен 30 сантиметрів. Половина дерев посічена уламками, сосни не виживуть.

– Спиляні дерева підуть для виготовлення військових бліндажів, – продовжує Олександр. – Тут таких сосен сотні. Часто міни попадали зверху, і в радіусі вибуху до 10 дерев стоять зі зрізаними верхівками.

Працюють із повною самовіддачею

На наше закономірне питання «чому розбирати парк взяли лише 60 людей, а не всі 800» наш співрозмовник відповідає, що є багато причин. Наприклад, логістика: де взяти стільки автобусів, щоби привезти всіх бажаючих? Адже в області розбирають сотні завалів, не лише у Гостомелі. Більшість тих, хто волонтерить у парку, – кияни. Хтось добирається своїм ходом, решту привозять автобусами. О 9-й ранку збір на столичному Подолі, а до 16-ї години робота закінчується, щоб люди встигли повернутися додому до настання комендантської години.

Ще нюанс – людей потрібно забезпечити інвентарем, інструментами, а їх поки що теж обмежена кількість. Всі ці питання вирішуються, можливо, незабаром  іншим охочим теж знайдуть фронт робіт.

- Поки що нам не дають такий обсяг робіт, як ми хочемо. Але це пов'язано ще й з тим, що багато дільниць заміновано. І спершу треба, щоби там попрацювали сапери. Тільки тоді туди пускають людей, – пояснює Тарасенко. – Працюємо старанно, з повною самовіддачею. Усі дуже серйозно налаштовані. Люди певною мірою відчувають свою провину, що не допомагають армії на фронті. Тому намагаються допомагати так, як вони можуть.

Багато волонтерів готові в будь-який момент змінити бензопилу або лом на автомат. Чоловіки записувалися і до тероборони, просилися до ЗСУ, їх ставили на облік та просили почекати: охочих теж сотні. Тому, коли оголосили про набір у будівельний батальйон «Добробат», багато хто рванув сюди.

– Люди готові приїхати безкоштовно допомагати з усієї України. У нас у «Добробаті» напрямок будівельний, є штукатури, електрики, покрівельники, виконроби, керівники будівництва. Усі ми чекаємо, коли нам дадуть змогу не лише розчищати руйнування, а й почати відновлювати міста, – продовжує співрозмовник.

Рашисти знищили півміста

- Учора разом із нами працював чоловік, який пережив окупацію в Бучі. Розповідав, що 37 людей сиділо у підвалі, поряд була школа, де було ще 60 дітей. І мер Бучі домовився з власниками продуктових магазинів, і ті дозволили людям зламати магазин і взяти звідти продукти, що швидко псуються, - розповідає Олександр Тарасенко.

Як зараз виглядає Гостомель? Як і всі міста, де ступала нога окупанта, – суцільна розруха, біль та жах… Постраждало близько половини житлових будинків. Існують квартали, які знищені повністю.

- Навпроти парку, де ми працювали, видно чітко, що орки заїжджали просто у двори. Ворота буквально виламані. Техніка згоріла є, великі гільзи від кулеметів валяються. Багато розстріляних машин. Стоїть біля входу в парк розстріляний автомобіль із їхньою символікою, - описує побачене волонтер. – Є квартали повністю спалені. Щоправда, іноді зустрічаються й будинки, які, на подив, але якось примудрилися не постраждати, хоч навколо велися бої.