23-річна українка купила мікроавтобус, щоб урятувати батьків та сусідів з Маріуполя

Одразу після евакуації із міста батьків дівчини Маріуполь повністю закрили.

t.me/mariupolrada

23-річна українка Настя три тижні не могла зв'язатися зі своїми батьками, які перебували у Маріуполі, та вирішила їхати їх рятувати. Вона придбала мікроавтобус, знайшла водія та вирушила до обложеного міста. Про це розповідає ТСН.

Настя родом із Маріуполя, але останні п'ять років навчалася у Харкові. При цьому батьки дівчини залишалися в Маріуполі, який російські окупанти планомірно знищують з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Протягом трьох тижнів вона чекала на евакуацію рідних, а потім зважилася самостійно врятувати матір та батька.

- Коли почалася війна, перші кілька днів із батьками ще був зв'язок. Я їм пропонувала їхати, рятуватися, бо було очевидно, що Маріуполь знаходиться поряд із морем і поряд із Донецьком, і там буде щось страшне, — повідомила Настя, додавши, що так і не змогла переконати батьків.

Батьки дівчини вірили, що Маріуполь залишиться українським та вистоїть, а у гіршому випадку повториться сценарій 2014 року. Далі зв'язок у місті зник, і в інтернеті почали з'являтися жахливі фото та відео руйнувань. Однокласники Насті розповідали історії про те, як втратили рідних у Маріуполі через російських окупантів.

25 днів дівчина моніторила міські чати, а паралельно шукала волонтерів, які б змогли евакуювати батьків. Але допомогти їм ніхто не міг, адже її мама з татом жили у приватному будинку на околиці, тому їх ніхто б не забрав. Машини сім'я не мала, та й водити батьки не вміли.

- Стало зрозуміло, що ніхто, крім мене, не зможе їм допомогти. І кинути там я їх не можу, незважаючи на те, що у мене не було грошей, не було прав і в принципі якихось можливостей, — розповіла Настя.

Дівчина звернулася до сестри мами, яка живе в Австралії і допомогла з покупкою мікроавтобуса, а далі почалася небезпечна поїздка.

До Маріуполя дівчина разом із водієм Андрієм везли гуманітарну допомогу. Вони змогли дістатися міста і забрали батьків разом із їхніми сусідами. Як стверджує Настя, поїздка вийшла дуже своєчасною, адже буквально одразу після неї заїзд у місто вже закрили.

Раніше стало відомо, що в Маріуполі російські окупанти вийшли на новий рівень зачисток. За повідомленнями жителів міста, які перебувають у Маріуполі, війська РФ розпочали ексгумацію тіл, які раніше були поховані у дворах житлових будинків. Окупанти також забороняють ховати вбитих ними людей