Сім'я більше місяця приховувала від 93-річної киянки, що Росія напала на Україну та бомбить столицю

Олена Лугова про вторгнення дізналася випадково від подруги і тепер гнівається на невістку.

tsn.ua\Ніна Грушецька

Киянка Олена Іллівна Лугова більше місяця не здогадувалася, що в Україні почалася війна, а її рідне місто зазнає ракетних ударів. Рідні приховували від 93-річної пенсіонерки російське вторгнення, побоюючись, що через вік та хитке здоров'я жінка може не витримати таких новин. Історію Лугової розповіла 19 квітня ТСН.

Олена Іллівна народилася у 1928 році і добре пам'ятає і репресії 1937 року, і Другу світову війну, і трагедію у Бабиному яру.

Жінка - кандидат історичних наук, яка за свої проукраїнські наукові роботи під час СРСР зазнавала гонінь. Усі жахи, які довелося пережити у дитинстві, вона переказувала рідним.

Невістка – єдина родичка Олени Іллівни – боялася, що новина про ще одну війну її свекруха не витримає, тому вирішила це приховати.

- Коли почалася війна, їй було недобре. Наразі вона рухається із паличкою, тоді взагалі не рухалася. Ми вирішили: накладати на це ще й переживання - це буде надміру, - запевняє невістка Надія.

Тому в будинку раптово "вийшла з ладу" техніка, а всім знайомим заборонили хоча б словом згадувати війну. Тримати все у таємниці вдавалося 33 дні, доки хтось не проговорився у телефонній розмові.

- Вона не видала цю подружку і під "тортурами". Вона сказала нам із доглядальницею, що ми скоїли злочин, що відлучили її від інформації. Що це гріх, – каже родичка Лугової.

Тепер жінка слухає новини по кілька годин на день і співає – таким чином бореться з переживаннями та безсонням.

Киянка зізнається: єдине, про що шкодує, – що не може захищати країну.

- З великим бажанням [пішла б], якби я не була такою старою, я і сліпа, і глуха, і ледве рухаюся, але я хочу, щоб Україна стала незалежною державою, - каже жінка.

Раніше повідомлялося, що "брат" знаменитої шафки з півником з Бородянки знайшовся у Горенці.