Суддя шоу "МастерШеф" Володимир Ярославський вже почав публікувати великодні рецепти - до неділі багато українців захочуть спекти паски. Український кулінар пропонує спробувати два варіанти: швидкий класичний (який, за словами Ярославського, все одно займає вісім годин на все з перервами) та ніжну вишукану сирну паску. Шеф переконує, що обидва рецепти – смачні. Ярославський опублікував 18 квітня в Інстаграм.
Швидкий рецепт паски від Володимира Ярославського
Продукти - на 8 штук 130мм форм, майже 500г кожна паска.
Складові:
- 450мл молока
- 525г яйця (майже 10шт плюс 3-4 на глазур)
- 550г цукру (плюс 260 на глазур)
- 4г солі
- 400г вершкового масла
- 1500г муки
- 27г сухих дріжджів
- 400-500г родзинок та сушених журавлин.
- 2г ваніліну.
Готуємо:
- Спочатку у великому сотейнику розігріваємо молоко, щоб воно було теплим.
- Додаємо 50г цукру та 200г борошна та вимішуємо все до однорідної маси.
- Висипаємо трохи теплу суміш сухі дріжджі, перемішуємо і даємо їм постояти в теплому місці 15-20хв. Маса має суттєво піднятися. Так ви перевіряєте активність дріжджів. За потреби можна додати ще 30%.
- В'ялені журавлини з родзинками заливаємо окропом і даємо постояти 10-15хв, потім зливаємо воду.
- Яйця 525г (10 середніх) збити в миску, додати цукор, розмішати, додати опару, перемішати і додати ще 1300г борошна. Не лякайтеся – тісто буде трохи рідкісним. Борошно шукайте високобілкове (12-13г білка на 100г) - саме для хліба.
- Тісто необхідно досить добре вимішати.
- Відставляємо тісто на 40 хвилин у тепле місце, щоб воно піднялося.
- Потім дістаємо його і додаємо нарізане кубиками вершкове масло кімнатної температури, вимішуємо тісто, доки масло не розійдеться.
- Додамо родзинки та журавлину і перемішаємо.
- Для зручної роботи змащуємо маслом стіл та форми для паски.
- Розподіляємо тісто на 8 частин і розкладаємо його формами.
- Ставимо трохи теплу духовку підніматися (температура повинна бути не більше 35 градусів, щоб не убити дріжджі). У самого шефа на це пішло близько трьох годин.
- Десь посередині пензликом можна змочити поверхню паски водою, щоб вони не сохли.
- Паски підійшли в 3.5-4 рази.
- Випікаємо їх за 165 градусів з конвекцією 40 хвилин (температура в середині паски була 99.9 цельсія). Даємо охолонути
- Поки паски охолоне, готуємо глазур: збиваємо 130г білка, додати потроху 260г цукру (краще використовувати цукрову пудру) і кілька крапель лимона, можна використовувати оцет.
- Потім прикрашаємо паски, занурюючи їх верхівкою в очі, вирівнюємо її ложкою і декоруємо цукровими кульками і сушеними ягодами.
Рецепт сирної паски від Володимира Ярославського
Кухар зазначає, що публікує ще довоєнний рецепт – тому за необхідності дозволяє замінювати інгредієнти, яких зараз раптом не знайти – поради нижче.
Складові:
- 300г зернового сиру 9%
- 3 жовтки
- 100г вершків 20%
- 30г цукру
- 50г вершкового масла
- 50г білого шоколаду
- 50г ізюм або цукати
- 1ст. ложка кокосової стружки
- 1ст. ложка мигдалю
- ваніль за бажанням.
- Вам знадобиться марля, блендер, сотейник та лопатка до нього, формочка для пояса. Якщо немає спеціальної форми, спробуйте щось конусоподібне, з отвором унизу. Або навіть квітковий горщик – там дірка внизу! – поділився лайфхаком Ярославський.
Готуємо:
- Сир важливо на самому початку віджати, щоб позбутися зайвої вологи
- Сир, жовтки, вершкове масло, цукор та вершки кладемо в сотейник, і добре пробиваємо блендером у кремову масу. Якщо немає блендера, то попередньо сир треба протерти через сито. Процес, звичайно, трудомісткий.
- Ставимо сотейник на плиту і інтенсивно помішуючи, доводимо суміш до появи перших «бульбашок», але не кип'ятимо, а відразу знімаємо з вогню. Не бійтеся, що суміш стала рідкою – це нормально.
- Додаємо білий шоколад прямо в гарячу суміш і розмішуємо лопаткою до розчинення.
- Додаємо попередньо бланшировані родзинки, кокосову стружку і, за бажанням, ваніль та мигдаль. Взагалі, мигдаль часто зустрічається в рецептах, а стружка дуже цікава до смаку – дає аромат і текстуру. Ваніль можна не додавати - виріб і так дуже ароматний і пахне класно.
- У форму кладемо марлю (форма стоїть вузьким краєм донизу), беремо подвійний шар. Цього достатньо. І висипаємо всю теплу суміш, трохи ущільнюємо ложкою, складаємо краї марлі вгору і кладемо невеликий прес, наприклад, 300г крупи на тарілку, щоб зайва рідина стікала. Ставимо в холодильник на добу або щонайменше з вечора до ранку.
- Вранці прикрашаємо білим шоколадом, цукатами, горіхами і взагалі, ніж ваша душа забажає. Зберігаємо в холодильнику 3-4 дні, накривши плівкою.
Поради :
- Можна робити і без білого шоколаду - буде ніжнішою і менш солодкою
- Вершки можна замінити сметаною 20%
- Якщо немає родзинок, кладіть сухофрукти або цукати
- Курагу не раджу, бо із сиром вона дає металевий присмак
- Робите без родзинок - збільште кількість цукру
- Горіхи можна міняти за бажанням.
Раніше повідомлялося, що додаткового вихідного на Великдень 2022 року в Україні не буде через воєнний стан. Свято воскресіння 24 квітня – це святе, але у понеділок, 25 квітня, доведеться йти на роботу.