Напередодні Великодня продукти завжди дорожчали, але цього року до звичних причин зростання цін додалася війна. Інфляція крокує країною з розмахом: лише за останні півтора місяці продукти в Україні подорожчали на 15-30%, залежно від регіону.
Якщо порівнювати з минулим роком, то, за підрахунками «КП в Україні», вартість святкового столу зросла більш ніж на 22% і перевищила 1200 грн.
Список продуктів не міняємо
Всі ми сподівалися на те, що Великдень в Україні вже буде мирним, але, мабуть, у 2022-му ці мрії не справдяться. Як би там не було, Великдень у будь-якому випадку залишається Світлим святом, яке прийнято відзначати у сімейному колі. А цього року свята нам потрібні як ніколи.
Щороку ми пишемо про те, що, накриваючи великодній стіл, треба пам'ятати головне: своїм багатством та красою він має відображати відчуття загального щастя. Зі щастям цього року в Україні непросто – надто багато довкола горя. І у багатьох навіть святковий пасхальний стіл виявиться мінімальним.
З іншого боку, мета цієї статті не так естетична, як економічна. З року в рік ми порівнюємо ціни на ті самі продукти, щоб зрозуміти, як змінюються наші повсякденні та святкові витрати. Тому міняти список продуктів було б недоцільно: якщо це зробити, нам просто нічого порівнювати.
Не прості, а «золоті»!
Основними стравами святкового меню на Великдень вважаються здобна пасочка та яскраві крашанки. Майже кожен рік ми пишемо про те, що ціни на яйця за пару тижнів до свята перестають «тримати себе в руках», а минулого року яйця, як нам тоді здавалося, взагалі були «золотими».
Судіть самі: напередодні Великодня-2018 вони продавалися по 25-26 грн за десяток, 2019-го – по 18 грн, позаминулого – по 12,90 – 13,90 грн, а перед Великоднем-2021 ціни стартували від 30 грн. Тоді здавалося, що далі вже нікуди, але цей рік побив усі рекорди. Зараз яйця у столичних магазинах продаються від 38-39 грн за десяток, і є вони за такою гарною ціною далеко не завжди. Тому покупці, яким пощастило, беруть одразу по два лотки.
Обов'язковою стравою на Великдень є і святкова паска, щоправда, її приготування – це не лише клопітке, а й досить затратне заняття. До того ж одну паску пекти ніхто не буде - якщо вже затіватися з тестом, то пекти повну духовку! Не дивно, що господині часто не напружуються всі передсвяткові дні на кухні і купують святкову випічку в магазині. Тим більше що у торгових точках (принаймні у столичних) навіть у воєнний час можна легко знайти товар на будь-який смак та гаманець: від 25-30 грн за маленьку 100-150-грамову пасочку до 80-100 грн і вище за 700 -грамову. І, звичайно, є святкові «довгограючі» імпортні кекси по 200-250 грн за півкіло.
Накриваємо стіл
Цього року багато українців не матиме ні матеріальної, ні фізичної можливості накривати надто щедрий стіл, але це й не потрібно.
По-перше, Великдень – це передусім свято духу, а не свято живота.
По-друге, якщо людина дотримувалась посту, її організму буде дуже непросто переварити велику різноманітність м'ясних страв, виставлених на стіл.
Для українців Пасха завжди була дуже великим святом: українською – Великдень. Не дивно, що стіл цього дня господині намагалися накривати по-багатому. Відповідно до традицій, на святковий стіл у Світлу Неділю виставляли величезну різноманітність м'ясних страв: буженину, шинку, запечений окіст, страви з індички, телятини або баранини, холодець.
До обов'язкових продуктів також відноситься вершкове масло. Справа в тому, що на великодньому столі намагаються зібрати всі види основних продуктів. Це хороша прикмета, що вказує на те, що сім'я весь рік проживе у достатку.
Цікава деталь: пасхальний стіл відрізняється від інших святкових застільок тим, що до нього, як правило, не подають гарячих страв. Це негласне правило дає господаркам можливість не проводити святковий день на кухні, а приготувати страви заздалегідь і сходити до церкви.
Як правило (і знову нагадую, що йдеться про звичайний мирний час) основні страви доповнюються легкими салатами та овочевою нарізкою. Огірки за тиждень до Великодня продаються по 87 грн. за кілограм, помідори – по 96 грн. за кіло, болгарський перець – по 150 грн., листовий салат та зелень – від 20 грн. за 100 г.
Також додамо до нашого великоднього набору пляшку вина: від 63 грн за «Кагор» від вітчизняного виробника до 170-250 грн за «Алазанську долину» або «Твіші». Минулих років ми додавали до цього переліку солодощі та фрукти, як обов'язковий атрибут святкового столу, додамо і цього разу – якщо не на стіл, то хоча б у таблицю.
І, звичайно, головне – не різноманіття страв, а здоров'я, радість, любов та мир у кожному будинку.
У ТЕМУ
Великодній стіл став дорожчим
З кожним роком великодній кошик стає дедалі важчим для українських гаманців, але цей рік побив усі рекорди.
Згідно з підрахунками, наш традиційний святковий стіл для сім'ї із трьох осіб за рік подорожчав більш ніж на 22% та коштуватиме 1228 грн.
З усіх продуктів найістотніше подорожчали яйця, гриби, свіжі овочі. Щодо фруктів, то зазвичай для розрахунків ми брали кілограм яблук плюс кілограм бананів. І якщо яблука зараз можна знайти по 12-13 грн за кілограм, то найдешевші банани пристойного вигляду вдалося виявити по 62,90 грн за кіло. Разом два кілограми фруктів у нашій таблиці потягли на 74,90 грн.
Загалом витрати на великодній стіл коштуватимуть більш ніж половину прожиткового мінімуму, який на сьогодні становить 2393 грн.
Святковий стіл для сім'ї із трьох осіб, грн
Продукти |
Квітень 2021 |
Квітень 2022 |
Паски, 1 кг | 140,00 | 150,00 |
Яйця, 2 десятки | 60,00 | 79,80 |
Ковбаса Краківська, 0,5 кг | 96,25 | 87,50 |
М'ясо, ошийок 0,5 кг | 70,00 | 70,70 |
Куряче філе, 0,5 кг | 48,25 | 59,95 |
Сир, 0,5 кг | 85,00 | 100,00 |
Гриби, 0,5 кг | 22,90 | 35,90 |
Картопля, 1 кг | 10,90 | 10,50 |
Огірки свіжі, 0,5 кг | 27,50 | 43,50 |
Помідори, 0,5 кг | 22,00 | 48,45 |
Перець солодкий 1 шт. | 18,00 | 37,00 |
Зелень свіжа, 2 пучки | 30,00 | 40,00 |
Олія вершкове 73%, 200 г | 31,75 | 38,70 |
Оливки, 1 банка | 29,9 | 32,04 |
Вино | 120,00 | 140,00 |
Сік, 1,5 л | 45,50 | 48,47 |
Шоколадні цукерки, 0,5 кг | 75,00 | 105,45 |
Фрукти, 2 кг | 52,00 | 74,90 |
Батон, 500 г | 17,15 | 24,90 |
РАЗОМ |
1002,10 |
1227,76 |
Різниця +22,5% |
СЧИТАЛКА "КП"
Для того, щоб підрахувати, в яку суму обійдеться випічка паски, ми скористалися популярним рецептом і порівняли ціни на інгредієнти цього року. Виявилося: якщо 2021-го на реалізацію рецепту пішло 76,70 грн, то зараз – майже 95 грн. Таким чином, відповідно до нашого «індексу паски» ціни за рік зросли майже на чверть.
Скільки коштуватиме домашня паска
ПИТАННЯ РЕБРОМ
Купувати чи пекти самостійно?
Домашня пасочка обійдеться як мінімум у півтора рази дешевше, ніж магазинна, до того ж ви точно знатимете, що, наприклад, поклали у випічку свіже вершкове масло, а не спред або маргарин з сумнівним терміном придатності. Тому, якщо ви хочете заощадити, якщо ви любите пекти, якщо стежите за своїм харчуванням, нарешті, якщо вам просто потрібно багато великих та маленьких пасочок, щоб порадувати близьких, вибір однозначний: треба пекти самостійно.
Якщо ж вам потрібна одна паска виключно як святковий атрибут, якщо ви не любите поратися з дріжджовим тестом, нарешті, якщо сьогодні у вас просто немає душевних сил або навіть фізичної можливості займатися кулінарією - вирушайте в магазин: так ви заощадите сили та час.