Майже 1,5 мільйона українців втратили водопровідну воду: люди п'ють з калюж і річок

Понад 4,5 мільйона опинилися під загрозою втрати водопостачання.

pixabay.com

Внаслідок дій російських окупантів жителі десятків українських міст частково чи повністю не мають доступу до питної води. Про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова повідомила в Telegram.

"На сьогодні в Україні майже 1,5 мільйона людей залишилися без доступу до водопровідної води та понад 4,5 мільйона опинилися під загрозою втрати водопостачання через пошкодження водопроводу й електромереж", - написала Денисова.

Вона зазначила, що через активні бойові дії у населених пунктах на сході України виникла загроза знищення системи водопостачання. Відключення електроенергії призвели до зупинки водяних насосів, а пошкоджені внаслідок обстрілу трубопроводи порушили подачу води.

"Люди змушені використовувати воду з брудних джерел – річок, озер та навіть калюж, що призводить до зараження небезпечними інфекційними захворюваннями", – наголосила омбудсмен.

Також вона зазначила, що від водопостачання відрізано великі міста Донецької та Луганської областей. Крім того, 340 тисяч людей можуть залишитись без води, якщо пересохне водосховище у Горлівці Донецької області.