Байден заявив, що готовий особисто приїхати до Києва

Хто б із чиновників Сполучених Штатів у результаті не поїхав до Києва, візит не анонсуватимуть із міркувань безпеки.

REUTERS.

Президент США Джо Байден заявив про готовність особисто здійснити поїздку в Україну. Про це йдеться у повідомленні прес-пулу Білого дому 14 квітня.

На запитання, чи збираються США відправляти високопосадовців до України, Байден спочатку відповів, що це рішення "ухвалюється зараз".

На уточнююче питання, хто міг би поїхати, Байден жартома запитав журналіста: "Ви готові поїхати?". На запитання у відповідь: "А Ви?" президент США відповів: "Так".

Американські ЗМІ повідомляли, що Сполучені Штати обмірковують візит високопосадовця до Києва на знак солідарності з Україною. Однак, потенційними кандидатами для візиту до Києва називалися держсекретар США Ентоні Блінкен або міністр оборони Ллойд Остін.

При цьому президент зазначив, що американська адміністрація на даний момент "ухвалює рішення" щодо можливої поїздки високопоставлених представників влади США до України.

Раніше видання Politico повідомляло з посиланням на джерела, що адміністрація США проводить внутрішні обговорення щодо відправлення високопоставленого американського чиновника до Києва з метою продемонструвати підтримку Україні. Найімовірнішими кандидатами для поїздки до Києва можуть бути держсекретар США Ентоні Блінкен або міністр оборони Ллойд Остін.

Також адміністрація розглядає кандидатури самого американського президента та віце-президента США Камали Харріс.

Співрозмовники Politico зазначали, що якщо адміністрація вирішить відправити когось до Києва, то попереднього оголошення про поїздку не буде з міркувань безпеки.

В останні тижні Київ відвідали президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн та прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон (чий візит навіть не анонсувався), прем'єр Словаччини Едуард Хегер, а також лідери Естонії, Латвії, Литви та Польщі. Міг приїхати і президент ФРН Штайнмаєр, але заявив, що, за його даними, у Києві не хочуть його бачити.