«Слуга народу» не підтримає кримінальну відповідальність для військовозобов'язаних, які не повернулися до України

Про рішення оголосив голова фракції Давид Арахамія.

t.me/David_Arakhamia

Фракція «Слуга народу» вирішила не підтримувати законопроект щодо запровадження кримінальної відповідальності для військовозобов'язаних, які не повернулися до України під час воєнного стану. Про це вранці у четвер, 14 квітня, повідомив голова фракції Давид Арахамія.

"Ми вважаємо, що у такому вигляді ця законодавча норма є шкідливою і небезпечною як для оборони України сьогодні, так і для відбудови її у майбутньому. Сотні тисяч українців повернулися додому, щоб захищати свою краіну під час війни. Багато з тих, хто залишився, працює за кордоном і пересилає в Україну гроші - в якості допомоги сім’ям чи як пожертвування до фондів оборони країни", - написав народний депутат у своєму телеграм-каналі.

За словами Арахамії, законопроект не вирішить мети, яку насправді потрібно досягти: покарати декілька десятків посадовців, чиновників та депутатів, які втекли з України під час війни.

"Ми зацікавлені у тому, щоб після завершення бойових дій, після нашої перемоги, всі наші громадяни повернулися в Україну, працювали над її відновленням і мали змогу жити звичним життям", – додав він.

Законопроект 7265 зареєстрували у Верховній Раді 8 квітня. Серед його авторів є представник президента у Конституційному суді Федір Вениславський, голова парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас, заступник голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук.

Документ передбачає, що протягом 15 днів після його прийняття повернутися до України мають військовозобов'язані чоловіки та жінки, які законно виїхали до нападу Росії та оголошення в країні воєнного стану, за винятком певних умов. Покарання запропонували у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.