Жителі Краматорська: Вони знали, що залізницю розбомбили і люди ночували на вокзалі

Ми поговорили з тими, хто пережив обстріл міста: звичайні мирні жителі між трьома відчуттями – страх, біль та ненависть

t.me/pavlokyrylenko_donoda

39 загиблих та 87 поранених – жертви ракетного удару по залізничному вокзалу Краматорська тактичним ракетним комплексом «Точка-У». Єдина залізнична гілка для евакуації мешканців Слов'янська, Краматорська та сусідніх населених пунктів серйозно пошкоджена.

- Вони знали, що на залізничному вокзалі у Краматорську буде багато людей. З Краматорська їдуть у безпечні місця та люди з інших міст Донецької області. Але вчора (7 квітня) супротивник розніс залізницю у районі Барвінкове, і потяги перестали ходити. З учорашнього дня люди ночували на вокзалі, чекали, доки ліквідують пошкодження. Усі про це знали, фото та відео були в інтернеті. Тобто цілеспрямовано вдарили по мирних! – не може стримати емоцій Ольга, мешканка Краматорська.

Ольга сама планувала виїзд із міста з літніми батьками до Одеси, але у неї квиток на потяг датований двома днями пізніше. Наразі жінка шукає інші шляхи покинути Краматорськ. Добре, якщо продовжуватимуть виїжджати автобуси у бік Дніпра та Львова – тоді старих вдасться вивезти. Але ніхто не дасть гарантії, що пасажирів знову не вб'ють ракети загарбників.

За попередніми даними, на вокзалі знаходилося близько 4000 людей, які чекали на евакуаційні поїзди. Як кажуть військові експерти, виходячи з точності поразки «Точки-У» близько 95 метрів, можна стверджувати – цілилися безпосередньо на залізничний вокзал.

- Вони не дають нам ні жити, ні евакуюватися, - каже Ольга, яка зараз обдзвонює всіх своїх друзів та знайомих, хто планував виїхати у цей день. - Це і є справжнісінький геноцид! Як це ще окупанти не повідомили, що ті тіла загиблих біля вокзалу – це «постановка, як у Бучі». Вибачте, інакше як тварюками я їх назвати не можу!

На фото залишків «Точки-У» на газоні біля будівлі вокзалу видно, що корпусом ракети нанесений напис «За дітей». Що це означає – ніхто зрозуміти не може. За яких дітей загинули діти на вокзалі у Краматорську (за останніми даними – двоє)?

Збіг це чи ні, але з ранку в Донецьку чутно постріли з важкого озброєння. Випустити «Точку-У» вокзалом Краматорська бойовики могли легко: дальність польоту ракети – 120 км, а Краматорськ знаходиться від Донецька на відстані близько 80 км по прямій.

- Вранці годин з 9-ї в центрі біля донецького ЦУМу було добре чути, як стріляють важким, ногами відчували вібрацію землі. То що цілком могли й запустити, що їм заважає? Бойовики стверджують, що росіяни не мають «Точок», але за результатами пошуку інформації в інтернеті ясно, що ці ракети вже (можливо) не випускаються, але на озброєнні ще кілька десятків є, - каже донеччанин Микола Мороз.

Кремль наполягає, що не використовує "Точку У", але розслідувачі з Conflict Intelligence Team ще 6 березня писали, що їхня армія повернулася до застосування цього типу ракет.