У МОЗ розповіли українцям, як оформити лікарняний під час війни

Не обов'язково окремо звертатися до лікаря первинної медичної допомоги для цього, якщо медичну допомогу надавав лікар-фахівець.

pixabay.com

Міністерство охорони здоров'я пояснило порядок оформлення листка непрацездатності. Українцям не обов'язково окремо звертатися до лікаря первинної медичної допомоги для оформлення лікарняного у разі, якщо медичну допомогу надавав лікар-фахівець. Про це повідомила прес-служба відомства.

– Порядок оформлення листків непрацездатності не змінився. Ви насамперед звертаєтеся за медичною допомогою, і, у разі наявності у вас тимчасової непрацездатності, ваш лікар формує про такий факт відповідний медичний висновок в електронній системі охорони здоров'я. Слід зазначити, що обов'язок оформляти такі медичні висновки покладається безпосередньо на лікаря, - зазначили у МОЗ.

Таким чином, не обов'язково окремо звертатися до лікаря первинної медичної допомоги для цього, якщо медичну допомогу надавав лікар-фахівець.

Так само, як і не обов'язково подавати для цього декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Після формування лікарем відповідного медичного висновку, його направляють до Електронного реєстру листків непрацездатності.

У випадку, якщо ви є застрахованою особою та включені до Реєстру застрахованих осіб (тобто вами чи вашим роботодавцем за вас сплачуються відповідні внески), - у ЄРЛН сформується листок непрацездатності. Оформлений листок непрацездатності буде доступний вам та вашому роботодавцю.

Для незастрахованих лікарняних листів не формуються, а документом, що підтверджує факт тимчасової непрацездатності, є оформлений лікарем медичний висновок.

Якщо ваш лікар не має технічної можливості оформити медичний висновок в електронній системі охорони здоров'я, він може відкрити вам лікарняний у паперовій формі.

Щодо отримання виплат за лікарняними листами про непрацездатність та допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, то вони також можуть бути розглянуті та здійснені роботодавцем у встановленому порядку.

Водночас такі виплати можна отримати, навіть якщо роботодавець не може опрацювати ваші документи та подати заяву-розрахунок за місцем перебування через бойові дії. Зверніть увагу, якщо ваше підприємство розташоване на території, де бойові дії не ведуться, а отже, немає перешкод для формування заяви-розрахунку, роботодавець повинен призначити вам допомогу у певні терміни, незважаючи на військовий стан. Для отримання виплат безпосередньо від Фонду соціального страхування України необхідно звернутися до будь-якого зручного для вас відділення Фонду. Їх список можна знайти за посиланням.

З собою потрібно мати такі документи:

За наявності також подаються інші документи, що підтверджують право на пільги, розмір заробітної плати та ін. Довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи в цьому випадку не потрібна, проте може бути надана за їх наявності.

Раніше Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України надав перелік онлайн-ресурсів, які допоможуть піклуватися про здоров'я під час війни.