Тариф для переселенців: у Європі пропонують українцям жити в готелях безкоштовно або за півціни

Ми дізнавалися, де і за які гроші приймають українців, які блукають світом.

REUTERS/Факти Bytyci

Близько 4 млн біженців були змушені залишити свої домівки в Україні, шукаючи захисту та притулку в інших країнах. Зрозуміло, що багато українців опинилися за кордоном без грошей або з якимось мінімумом – насамперед рятували дітей та документи з обстрілюваних будинків і районів… Пункти тимчасового розміщення біженців в інших державах уже не справляються з потоком потерпілих від війни українців, тому деякі готелі у Європі здають номери українським біженцям за особливими тарифами – десь безкоштовно, десь за мінімальною ціною.

«Разом з партнерами – власниками об'єктів розміщення – ми надаємо можливість безкоштовного проживання або бронювання із суттєвими знижками для людей, які вимушено залишили Україну. Ми пропонуємо знижки від 50% або повністю безкоштовне проживання (без урахування податків та зборів)», – йдеться у повідомленні одного із всесвітньо відомих туристичних сервісів. У проекті беруть участь кілька країн-сусідів України: Словаччина, Угорщина, Румунія, Польща, Молдова, Чехія, Італія, Німеччина, Нідерланди та Австрія.

Ми зазирнули на сайт турсервісу, де пропозиції для біженців позначені жовтою плашкою з написом «Тариф для біженців з України». Ціни для зручності переведені в гривню, в ціну входить ніч проживання двох дорослих.

Румунія

Побіжний огляд показав, що альтруїзм щодо українців зосередився у невеликих містечках та селах. Ось село Воронець у центральній частині Румунії, неподалік місцевого монастиря, – невеличкий тризірковий готель Cabana Sura Getilor Arinis. Тут пропонується біженцям 3-місний номер із включеним сніданком за 1209 грн за добу – удвічі дешевше, ніж у звичайний час. Дорого це чи дешево – вирішувати самим біженцям. Види з вікна гарні, відгуки від різних туристів лише позитивні. Відпочити й прийти до тями, щоб визначитися з перспективами, - чому б і ні?

У столиці Румунії біженців прихистить готель Hotel Michelangelo («Мікеланджело») – у стандартному двомісному номері в самому центрі Бухареста, неподалік вокзалу Гара де Норд. За добу попросять 1590 грн («шведський стіл» оплачується окремо) – також дешевше вдвічі, ніж зазвичай.

Тімішоара – третє за величиною місто Румунії – пропонує українцям бюджетні варіанти розміщення. У Cool Apartments за 835 гривень за добу можна зняти номер-студіо з видом на сад. У комуні Челімбер в центрі країни в готелі Zumzet номер з двома односпальними ліжками обійдеться в 630 грн, а в Зернешті в готелі Pensiunea Casa Zarnesteana номер з двоспальним ліжком коштує всього 497 грн.

У трансільванському містечку Вишеу-де-Сус (він же Вишово-Вижнє) у готелі Hotel Yara з біженців не візьмуть жодної копійки за двомісний номер з балконом. Як і в готелі Casa Rudi & Ella у румунському селі Селішті (не плутати з однойменним молдавським).

Польща

Польща готова розселяти в себе безкоштовно. По 0 гривень за ніч за номер пропонують готелі Zajazd Zacisze у селі Риманув-Здруй, Gutkowa Koliba у селі Ясліська Підкарпатського воєводства. У наметовому містечку Miejsce na namiot u stóp natury («Місце для намету біля підніжжя природи») за 124 грн за ніч можна орендувати намет. У селі Тшенсач на березі Балтійського моря в готелі Pokoje VIP ціна двомісного номера з балконом – 197 грн за ніч.

У Кракові можна знайти притулок за 550 грн на добу. Далі ціни зростають навіть для біженців – у хостелах та готелях того ж Кракова знайти дешевше ніж за 1400 грн номер навряд чи вдасться. Натомість є Сопот, Закопане, Свиноуйсьце та десятки маловідомих міст та сіл, біля кордону та на березі моря. Чим далі від центру та популярних туристичних об'єктів, тим дешевше. З початком туристичного сезону є ймовірність, що поляки трохи зменшать свою щедрість, а будиночки та готелі далеко від основних магістралей – саме те для біженців, яким треба просто зупинитися та перевести дух.

Італія

Безкоштовно розселяє біженців з України готель Il Glicine, розташований у селі Монтефоллоніко в італійському регіоні Тоскана, а також Hotel Bonifacio в історичному центрі Флоренції, та в комуні Пьєтра-Лігурі на фермі I Castellari – там пропонують апартаменти з двома спальнями та ванними кімнатами. трьома ліжками. Неаполь, Мілан, Болонья, Марсала, Урбіно – там уже ціни за ніч коливаються близько 1800 грн і вище. Можна поїхати на Сардинію – у комуні Санта-Джуста готель B&B Su Fassoi надасть біженцям тримісний номер з окремою ванною за 492 грн.

Схоже, Італія пропонує біженцям побувати у невідомих широкому колу туристів (а можливо, і самим італійцям) місцях. У комуні Рандаццо на Сицилії в готелі Casa Ai Cappuccini можна залишитись лише за 1000 грн.

Все приблизно так само і в інших гостинних державах – Словаччині, Угорщині, Німеччині та ін. Щоправда, спроба забронювати номер за тарифом для біженців на найближчий день у більшості випадків зазнала невдачі: навіть за ціною понад 1000 грн за ніч вільних номерів уже не було. Можливо, треба перебирати дати. Або справді їхати в глухі куточки Австрії та Нідерландів – там вільні місця ще є.