Денис Шмигаль заявив про початок повернення українців: Не всім комфортно за кордоном

За оцінками влади, до країни повернулося близько 400 тисяч людей.

t.me/Денис_Смигаль

Мешканці України, які виїхали з країни через вторгнення Росії, почали повертатися. Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

– Не всім комфортно за кордоном. Дехто повертається захищати Україну. Інші побачили, що Збройні сили зупинили агресора, відбулась певна стабілізація фронту. Тобто процес повернення почався, - сказав глава уряду.

Шмигаль повторив інформацію Державної прикордонної служби, згідно з якою до України повернулися близько 400 тисяч людей із 3,7 мільйона тих, хто виїхав.

Глава Кабміну повідомив, що уряд почав розробляти програму, спрямовану на те, щоб людям було легше повернутись додому.

- Люди потребують житла, коштів, роботи. По житлу – майже 0,5 млн місць для біженців підготовлено в західних областях, з них наразі близько 150 тис. є вільними.  Плюс ми запроваджуємо програму «Прихисток». Кожен, хто готовий надати житло безкоштовно, отримає компенсацію за комунальні послуги.

Також кожній внутрішньо переміщеній людині щомісяця буде сплачуватись 2000 грн, на кожну дитину й особу з інвалідністю – 3000 грн, - перерахував Денис Шмигаль.

Прем'єр-міністр додав, що військові адміністрації виділили десять земельних ділянок для будівництва тимчасового житла.

- Силами уряду, місцевої влади та за підтримки наших міжнародних партнерів будемо будувати тимчасові містечка з будинків модульного типу. В них можна буде жити рік-два, на час військових дій та на час відновлення втраченого житла, – розповів голова Кабміну.

Шмигаль оцінив збитки для економіки України від нападу Росії у більш ніж трильйон доларів. 29 березня – 34-й день війни в Україні.